Siirry sisältöön

Motivaatio

”Mun kaverit halus aina vaan hengata kaupungilla koulunkäynnin sijaan. Olihan se aluks ihan hauskaa, kunnes opettajat rupes soittaa kotiin ja vanhemmat halus tietää, missä oon ollu päivisin. Siinä olikin sitten selittämistä.”

Koulunkäyntiin tarvitaan motivaatiota, joka tarkoittaa halua tehdä jotakin asiaa. Vastuu omasta opiskelusta lisääntyy yläkoulussa ja kasvaa entisestään toisella asteella, joten oman motivaation pitäisi pysyä hyvänä läpi koulupolun. Motivaatioon kuitenkin vaikuttaa moni asia.

Koulunkäynti voi tuntua välillä vaativalta ja paineen tunteita voi kasautua. Koulutehtävät ovat joskus vaikeita, sillä niiden on tarkoitus kehittää ajatteluaja ja pitkäjänteisyyttä. Kotitehtäviä voi tulla välillä paljon ja voi tuntua, ettei ehdi muuta kuin opiskelemaan. Onneksi lukuvuoden aikana on lomia, joiden aikana on tarkoitus vain levätä, rauhoittua ja palautua.

Muista, että uuden oppiminen auttaa eteenpäin laajasti elämässä. Miten motivaation saisi pysymään hyvänä, vaikka välillä on raskasta?

 1. Miksi opiskelet? Mitä haluat saavuttaa, mitä haluat oppia ja missä haluat kehittyä?
 2. Ovatko itsellesi asettamat tavoitteet liian korkeita, sopivia vai liian helppoja? Liian korkeat tai alhaiset tavoitteet vievät motivaatiota.
 3. Missä olet hyvä?
 4. Missä tarvitsisit enemmän tukea?
 5. Miten selität kokeissa onnistumisen tai epäonnistumisen? Se, mitä kerrot itsellesi, vaikuttaa tuleviin suorituksiisi, ole siis positiivinen ja kannustava itseäsi kohtaan.
 6. Mikä motivoi sinua hyvään koulumenestykseen? Se, että saat jotain konkreettista ja näkyvää palkinnoksi heti kokeen tai hyvän numeron jälkeen, vai se, että uuden asian oppiminen tuntuu hyvältä. Oppiminen on ymmärtämistä ja oivaltamisen tunne tuntuu positiivisena tunteena. Omista sisäisistä syistä lähtevä oppiminen, sen sijaan että toimisi esimerkiksi palkkioiden toivossa, motivoi usein paremmin.

”Mua ei vaan napannut käydä koulua. Sit mut laitettiin kuraattorin vastaanotolle ja se rupes kyselee mun koulunkäynnistä. Aloin kertoo sille mun elämästä ja lopulta ymmärsin, ettei asiat liittyny kouluun mitenkää.”

Joskus täytyy ikävä kyllä opiskella vaikeilta ja tyhmiltä tuntuvia asioita, jotta pääsee elämässä eteenpäin. Motivaation puute voi iskeä joskus, ja se on ihan normaalia. Motivaation puute voi johtua monesta eri asiasta, mutta usein nuoret kuvaavat sitä lauseilla ”en halua” tai ”ei kiinnosta”. On hyvä miettiä, mitä näiden lauseiden taustalle kätkeytyy. Miksi ei oikeasti halua tehdä jotain tai miksi ei kiinnosta?

On aikoja, jolloin ei vain jaksa! Itselle pitää olla armollinen ja ymmärtäväinen. Jos tilanne kuitenkin pitkittyy ja motivaation puutteesta tulee yleinen olotila, kannattaa heti puhua asiasta koulussa ja mahdollisesti kotona oleville aikuisille. Avun hakeminen oman motivaation puutteeseen on todella kannattavaa! Jos kärsit motivaation puutteesta tarkista asiat, jotka vaikuttavat perusarkeesi ja jaksamiseesi.

 • Nukutko tarpeeksi, vähintään 8 tuntia yössä? Unettomuus voi viedä keskittymiskykyä ja tuoda tunteen, ettei osaa tai pysty. Väsyneenä ei mikään huvita eikä suorituskyky ole hyvä. Aivot tarvitsevat unta ja happea toimiakseen tehokkaasti. Uni edistää myös uusien asioiden mieleen painamista.
 • Ulkoiletko tarpeeksi? Pitkien koulupäivien ja istumisen vastapainona on hyvä liikkua, mieluiten raikkaassa ulkoilmassa.
 • Syötkö tarpeeksi ja säännöllisesti? Alhainen verensokeri haittaa keskittymistä, ja nälkä vie huomion tunnilla.
 • Onko sinulla kotona opiskelurauha? Jos ei, pyydä huoltajiltasi omaa nurkkausta kotiinne ja rauhallista hetkeä kotitehtävien tekoon päivittäin.
 • Onko sinulla mukavaa tekemistä koulutyön vastapainoksi? Ajatukset pitää saada välillä kokonaan pois koulusta. Aloita vaikka uusi itseäsi kiinnostava harrastus tai ala ulkoilla.

Itse ei aina huomaa, että muut elämässä tapahtuvat asiat vaikuttavat koulunkäyntiin.

 1. Perheen tilanne. Onko kotonasi ongelmia, esimerkiksi vanhempien avioero tai perheriitoja? Kotitilanteiden käsitteleminen voi vaatia paljon energiaa ja aiheuttaa keskittymiskyvyn puutetta ja ahdistusta. Koulusta pois oleminen voi houkuttaa ja tuntua vaikeassa tilanteessa hyvältä ratkaisulta.
 2. Sydänsurut tai huolet ihmissuhteissa. Jos seurustelusuhde on katkennut tai on muuten vain riitoja ystävien kanssa se vaikuttaa omaan jaksamiseen. Oma halu tehdä asioita on heikko.
 3. Mä en tajuu mitään! Tuntuuko opiskelu liian vaikealta? Onko sinulle tehty esimerkiksi testejä liittyen oppimis- tai keskittymisvaikeuksiin?
 4. Kiusaaminen. On hyvin ymmärrettävää, ettei kiusaamisen takia halua mennä kouluun. Kiusaamiseen täytyy puuttua. Katso alhaalta linkki Nuortennetin kiusaamis-osioon.
 5. Kaverit. Koostuuko kaveriporukkasi nuorista, joita koulunkäynti ei huvita? Tuntuuko muualla hengaaminen kiinnostavan enemmän kuin koulussa käyminen. Ikävä kyllä ystävät eivät ole auttamassa silloin, kun tulee päättökokeiden hetki tai ensimmäisen kesätyöpaikan pomo kysyy koulumenestyksestä. Kaverit ovat tietysti tärkeitä, mutta on oman tulevaisuuden kannalta parempi miettiä omaa koulunkäyntiä ja motivaation puutetta syvemmin.
 6. Yksinäisyys. Jos kavereita ei koulussa ole, ei kouluun lähteminen aina kiinnosta. Jos koet olosi yksinäiseksi voit tulla Nuortennetin keskustelupalstalle juttelemaan vaikeista tunteista muiden nuorten kanssa. Voit jutella nimimerkillä, emme julkaise mitään henkilötietoja.
 7. Eikö mikään vain huvita? Tuntuuko siltä, että koko ajan on surullinen olo ja tekisi vain mieli jäädä kotiin nukkumaan? Kyse voi olla masennuksesta.

Jos tunnistit itsesi jostakin yllä olevasta kohdasta, älä jää tilanteeseen yksin! Vaikeat tilanteet kotona tai koulussa ovat voitettavissa. Juttele tilanteestasi luotettavalle aikuiselle koulussa ja kotona.  Katso myös Nuortennetin ”Apua ja tukea” -osio. Jo pelkkä puhuminen auttaa.

Aikuisten vastuulla on se, että saat apua ongelmiisi ja voit rauhassa jatkaa opintojasi. Motivaation puute ei siis aina liity vain koulussa opiskeluun tai koulussa tapahtuviin asioihin. Elämässä tapahtuu paljon asioita, jotka vaikuttavat sinuun, vaikka et pysty niihin itse suoraan vaikuttamaan. Nuoruudessa pitäisi olla paljon hauskojakin hetkiä ja elämästä pitäisi nauttia. Huoltajien tai koulun henkilökunnan kanssa voidaan sopia erilaisia toimenpiteitä, joilla tilannettasi parannetaan. Myös kavereilta kannattaa pyytää tukea. Päättäkää, että tänä viikonloppuna luetaan kokeisiin yhdessä.

Älä jää tilanteeseen yksin!

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top