Siirry sisältöön

Ahdistuksen syyt

Ahdistus ja pelot ovat usein järjenvastaisia. Ihminen tietää, että ei ole vaarallista mennä yhdeksänteen kerrokseen, mutta silti hän kokee korkean paikan kauhua. Tai että ei ole maailmanloppu, jos käsi vähän tärisee syödessä, mutta silti tekisi mieli jättää lounas väliin. Toki on paljon sellaisiakin ahdistuksen laukaisevia tilanteita, joiden syy on ihan järkevä ja ymmärrettävissä, esimerkiksi, jos pelkää joutuvansa eroon rakkaasta ihmisestä. Toisaalta voi kokea ahdistusta, muttei saa kiinni siitä, mistä ahdistus tulee.

  • Turvattomassa perheessä lapsuutensa elänyt voi kokea muita helpommin ahdistuksen tunteita myös aikuisena.
  • Vanhempien kasvatustapa voi vaikuttaa: jos maailma on esitelty lapselle vaarallisena paikkana, voi myöhemminkin elämässään tuntea epämääräistä pelkoa uusia asioita kohdatessaan.
  • Jos ei ole saanut lapsena osoittaa pelkoa, vihaa tai ahdistusta, voi näitä tunteita olla vaikeaa käsitellä myös myöhemmin.
  • Myös persoonalliset ja perintötekijät vaikuttavat. Toiset vain jännittävät enemmän kuin toiset ja ahdistuvat helpommin.
  • Erilaiset tilannekohtaiset asiat, kuten stressi ja väsymys, lisäävät ahdistusherkkyyttä ja ahdistuksen voimakkuutta.

Useimmiten pelot ovat jäänteitä menneisyydestä. Olet joskus ollut sellaisessa tilanteessa, jossa tunsit pelkoa. Kun joudut uudelleen samantyyppiseen tilanteeseen, muistat tuon pelon hetken, ja elimistön pelkoreaktiot aktivoituvat. Saatat pelätä jotain asiaa tai tilannetta niin paljon, että teet kaikkesi välttääksesi sen uudelleen tekemistä tai kohtaamista.

Ahdistuksen tunteista ja erilaisista peloista on mahdollista päästä eroon. Älä epäröi pyytää apua itsellesi esimerkiksi vanhemmilta tai kouluterveydenhoitajalta.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top