Verkkovapaaehtoistoiminnan aakkoset
Tutustu verkkovapaaehtoisuuteen liittyviin sanoihin ja teemoihin. Löydät aakkosista lisätietoa, ohjeita, vinkkejä ja tehtäviä. Tämä sivu toimii sinulle, joka haluat tutustua toimintaan ja sinulle, joka olet jo toiminnassa ja haluat oppia lisää.
A = Askeleet Nuortennetin vapaaehtoiseksi
Tutustu Nuortennettiin ja vapaaehtoisuuden toimintamuotoihin.
Täytä ilmoittautumislomake tai laita sähköpostia nuortennetti@mll.fi. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!
B = Blogi
Nuortennettiin voit kirjoittaa myös blogitekstejä.
Tutustu aiemmin julkaistuihin juttuihin, kirjoita ja lähetä oma juttusi meille tai liity Nuortennetin vapaaehtoisten toimittajien joukkoon!
D = Discord
Toimittajaverkostolla ja verkkovapaaehtoisilla on suljettu ryhmä Discordissa.
Discord toimii yhteisenä keskustelu- ja suunnittelualustana. Discordia voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Nuortennetin Discordissa on kanavia moneen eri lähtöön ja mukaan mahtuu niin lempparimeemejä, toiminnansuunnittelua kuin somevuorojen jakamista. Yksityisviesteillä saat Nuortennetin työntekijät nopeasti kiinni.
Saat Nuortennetin työntekijältä linkin Discord-alustalle, kun olet perehtynyt toimintaan, osallistunut pikahaastatteluun etänä (kuvayhteydellä) ja palauttanut mahdollisen lupalapun vanhemmalta (jos olet alle 18-vuotias).
E = Esimoderoitu keskustelupalsta
Nuortennetin keskustelupalsta on aktiivinen nuorten keskinäisen keskustelun ja vertaistuen kanava, jolla julkaistaan noin 10 000 viestiä vuodessa.
Nuoret keskustelevat Nuortennetin keskustelupalstalla mm. ihmissuhteisiin, mielenterveyteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Monelle anonyymi keskustelupalsta on ensimmäinen tai ainoa paikka, jossa he voivat puhua avoimesti jostain mieltään askarruttavasta asiasta.
Keskustelupalstalla toimii kaksi vapaaehtoistiimiä: moderaattorit ja verkkovapaaehtoiset. Moderaattorit eivät osallistu itse keskusteluihin. Sen sijaan verkkovapaaehtoisten tehtävä on nimenomaan vastailla palstan viesteihin ja luoda myönteistä keskusteluilmapiiriä. Luethan keskustelupalstan säännöt ennen kirjoittamista!
F = Feed ja My Story Instagramissa
Nuortennetin Instagramiin tuottavat sisältöä nuoret ja aikuiset. Kurkkaa vinkkejä!
G = Graafinen ohje
Nuortennetillä on oma graafinen ilmeensä eli se, miltä Nuortennetti näyttää.
Nuortennetin vapaaehtoiset voivat hyödyntää halutessaan esimerkiksi Nuortennetin värejä somepostauksissa, mutta on täysin sallittua tehdä myös omannäköistä somea omalla vuorollaan.
H = Haastattelu
Kaikki Nuortennetin vapaaehtoiset haastatellaan ennen kuin voi tulla mukaan toimintaan.
Varaudu kertomaan hiukan itsestäsi. Haastattelu toteutetaan whatsapp-videopuheluna tai zoomissa.
I = Ikäraja
Nuortennetin toimittajaksi voivat ryhtyä 13-vuotta täyttäneet. Verkkovapaaehtoiseksi pääsevät yli 18-vuotiaat. Nuortennetin moderaattorit ovat yli 20-vuotiaita.
K = Kokoontumiset
Nuortennetin toimittajat ja verkkovapaaehtoiset kokoontuvat kerran kuukaudessa tapaamaan toisiaan verkon välityksellä.
Kokoontumisissa jutellaan ideoista, tulevista jutuista ja vaihdetaan kuulumisia. Pikkujouluja ja -juhannusta unohtamatta! Nuortennetin keskustelupalstan moderaattorit tapaavat verkon välityksellä noin neljä kertaa vuodessa.
L = Lupa vanhemmalta (jos olet alle 18-vuotias)
Alle 18-vuotiailta tarvitsemme huoltajan luvan toimintaan mukaan tulemiseen. Lupa pyydetään sähköpostilla huoltajalta.
M = Moderaattoritiimi
Nuortennetin vapaaehtoiset moderaattorit ovat yli 20-vuotiaita (nuoria) aikuisia, jotka haluavat omalta osaltaan huolehtia Nuortennetin turvallisesta ja positiivisesta ilmapiiristä. Usein moderaattorit joko opiskelevat alalle tai ovat vastavalmistuneita, ja moderointi on heille yksi tapa oppia lisää nuorten elämästä ja ajatuksista. Moderaattorit moderoivat Nuortennetin keskustelupalstaa.
Moderaattorit lukevat kaikki palstalle tulevat viestit, moderoivat niistä pois sääntöjen vastaiset kohdat ja huolehtivat näin keskustelijoiden yksityisyydestä ja turvallisuudesta. Moderaattorit myös ilmoittavat huolestuttavista viesteistä eteenpäin työntekijälle ja ohjaavat keskustelijan tarvittaessa auttavien palvelujen piiriin.
Vapaaehtoisten tukena ja ohjaajana toimii MLL:n työntekijä, joka kantaa aina viime kädessä vastuun moderoinnista. Moderointi, kuten kaikki muukin Nuortennetin vapaaehtoistoiminta, toimii täysin verkon välityksellä. Moderaattorit tapaavat etänä noin neljästi vuodessa. Yhteyttä pidetään whatsapin kautta. Jos olet kiinnostunut moderoinnista, ota suoraan yhteyttä meihin ja kerro, miksi sopisit tehtävään: nuortennetti@mll.fi.
N = Nettisivutiimi
Nettisivutiimissä tuotetaan sisältöä Nuortennetti.fi-sivustolle. Sisältö voi olla esimerkiksi blogiteksti, testi, gallup, video tai kuvituskuva. Sisällöt julkaistaan nettisivuilla Nuorten tekemät jutut-osiossa.
Juttuja saa tehdä mistä tahansa itselle mieleisestä aiheesta. Juttuja suunnitellaan yhdessä tiimeissä, mutta juttuja saa kirjoittaa aina, kun tulee sopiva aihe mieleen. Juttu voi liittyä toimittajien yhteiseen kuukausiteemaan tai olla jostain toisesta teemasta. Jutun kirjoittamista voi harjoitella esimerkiksi kirjoittamalla esittelyn omasta harrastuksestaan. Muiden kirjoittamia harrastusjuttuja voi lukea täältä. Lue vinkkejä tekstin tuottamiseen täältä.
Nettisivutiimiä ohjaa Nuortennetin työntekijä. Työntekijän tehtävänä on auttaa nuoria julkaisujen suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä julkaista valmiit jutut Nuortennettiin. Voit aina kysyä apua sekä kehitellä yhdessä ajatuksia julkaisuista.
O = Ole oma itsesi!
Nuortennetin vapaaehtoisena saat olla oma itsesi ja osallistua omalla tavallasi.
P = Podcast
Nuortennettiin voi julkaista myös podcasteja.
Kuuntele podcast-tiimin sekä Nuortennetin työntekijöiden tekemiä podcasteja täältä.
R = Reelsit Instagramisssa
Nuortennetin Instagramissa on monia julkaisumahdollisuuksia. Reelsit on yksi niistä. Kurkkaa Nuortennetin Instagramiin!
Alla myös ohjeet miten IG Reels toimii. Voit tehdä kuvaamisen sekä editoinnin suoraan Instagram-sovelluksessa, mikä helpottaa ja nopeuttaa tosi paljon tekemistä. Nappaa näistä vinkkejä omiin julkaisuihisi niin Nuortennetissä kuin muutenkin.
- Mene Instagram-sovelluksen tarina-osioon ja valitse alhaalta “Reels”.
- Valitse halutessasi videon taustalle musiikkia, nopeuta tai hidasta videota tai lisää muita erikoistehosteita (Audio, AR Effects, Timer and Countdown, Align, Speed) ja aloita videon kuvaaminen painamalla kuvauspainiketta pohjaan.
- Videokuvauksen voi pysäyttää päästämällä irti kuvauspainikkeesta, jolloin videon voi koostaa useammasta lyhyestä klipistä. Voit myös katsoa kuvaamiasi pätkiä ja poistaa epäonnistuneita otoksia tai kuvata ne uudelleen.
- Kun 15 sekuntia on täynnä, Instagram Reels kokoaa lyhyet pätkät yhdeksi videoksi ja voit lisätä valmiiseen videoon tekstejä tai muita tehosteita.
- Videon ollessa valmis, voit jakaa sen profiilissa.
S = Sometiimi
Sometiimi tuottaa sisältöä Nuortennetin somekanaviin.
Tällä hetkellä somekanavista aktiivisin on Nuortennetin Instagram. TikTok ja Snapchat ovat tauolla.
Voit tehdä yksittäisen postauksen tai päivittää Instagramia koko päivän ajan esimerkiksi kuvaten MyDay:n. Tunnukset annetaan yhdelle nuorelle kerrallaan ja päivitysvuoroista sovitaan discordissa. Vuoron voi varata yhdeksi päiväksi tai vaikka kokonaiseksi arkiviikoksi (ma, ke ja pe). Viikonloppuisin vapaaehtoiset eivät tee somea.
Sometiimiä ohjaa Nuortennetin työntekijä. Työntekijän tehtävänä on auttaa nuoria julkaisujen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Voit aina kysyä apua, pohditaan yhdessä ajatuksia julkaisuista.
T = Todistus
Saat vapaaehtoisena toimimisesta todistuksen. Muista hyödyntää vapaaehtoistyöstäsi saamasi kokemus myös esimerkiksi kesätöitä hakiessa.
U = UKK
Mikä on Nuortennetti? Nuortennetti on nuorille suunnattu nettisivusto, josta löydät tietoa, tukea ja tekemistä.
Miten pääsen mukaan vapaaehtoiseksi? Vapaaehtoiseksi pääset ilmoittautumalla mukaan! Ainoa kriteeri on vähintään 13 vuoden ikä ja kiinnostus toimintaa kohtaan. Kurkkaa ilmoittautumislomake!
Kuka Nuortennetin somea päivittää? Nuortennetin somea päivittävät Nuortennetin toimittajat, Nuortennetin työntekijät ja Lasten ja nuorten puhelimen työntekijät.
V = Verkkovertaisnuoret
Verkkovertaisnuorten tehtävänä on viesteihin vastaaminen ja vertaistuen antaminen muille nuorille Nuortennetin verkkarina. Verkkarit toimivat anomyymillä, avoimella ja turvallisella keskustelupalstalla. Nuortennetin keskustelupalstaa moderoidaan, eli kaikki viestit luetaan ennen julkaisua. Verkkarina pääset tukemaan muita nuoria elämän ilojen ja haasteiden keskellä. Pääset verkkariksi 16-vuotta täytettyäsi. Keskustelupalsta löytyy osoitteesta: www.nuortennetti.fi/keskustelut.
Vastauksia toivotaan erityisesti sellaisiin viesteihin, joihin ei ole tullut muiden nuorten vastauksia. Jos huomaat viestin, johon olisi hyvä vastata, mutta et osaa tai halua itse kirjoittaa vastausta, voit kertoa viestistä muille tiimiläisille Discordissa. Viestiin vastaamista pohditaan yhdessä Nuortennetin työntekijän ohjeiden mukaisesti. Viestit, jotka moderaattorimme arvoivat aikuisen tukea tarvitseviksi menevät suoraan Päivystäjä mukana palstalle, jossa on aikuinen mukana, eikä verkkarin tarvitse niitä käsitellä.
Verkkarit voivat myös aloittaa keskustelupalstalla keskusteluja.
Nuortennetti nukkuu klo 21–07 välisenä aikana. Öisin ei siis vastailla palstalla. Muuten viesteihin voi vastailla aina silloin, kun itselle sopii. Viestien kirjoittamista ei kannata pelätä eikä vastaamista kannata jännittää. Työntekijät ovat aina apuna, jos tulee vaikea tilanne tai viesti vastaan. Myös muu tiimi auttaa viestien kirjoittamisessa Discordissa.
Zzzz… Huolehdi jaksamisestasi
Vapaaehtoisuuden kuuluu olla mielekästä ja hauskaa sekä aina vapaaehtoista.
Joskus se voi kuitenkin tuntua liian kuormittavalta, jos elämässä on paljon muutakin meneillään. Opetellaan yhdessä tunnistamaan omat rajat ja pitämään niistä kiinni. Nuortennetin työntekijät auttavat sinua pohtimaan, mikä on sinulle sopiva tapa toimia vapaaehtoisena, ja kuinka sitä voi tarvittaessa rajata.