Siirry sisältöön

Tukioppilaana toimiminen

Hienoa, että olet tukioppilas! Tukioppilastoiminnan tavoite on, ettei kukaan jäisi yksin, ja kaikilla olisi mukavaa ja turvallista olla koulussa. Kiusaaminen ja yksinäisyys satuttavat. Tukioppilaana muistutat, että jokaista tarvitaan myönteisen ilmapiirin rakentamiseen.

Me ehkä tuodaan tänne semmosta helpotusta ilmapiiriin, et tääl on jotain hyvääkin, ettei niitten seiskojen tarvi nyt jännittää heti kun ne tulee tänne kouluun. Ehkä kun miettii ite 7.luokkalaisena ekana päivänä, se oli aika hirveetä, mä pelkäsin ihan hirveenä, jotenkin halusin sellasen tunteen pois niiltä seiskoilta.

On hyvä sopia yhdessä, miten toimitaan ja kysyä myös muilta oppilailta, mitä he toivovat tukioppilailta. Yleensä toimintaa ohjaa vähintään yksi koulun aikuinen. Hänen tehtävänänsä on tukea ja auttaa tukioppilaita onnistumaan.

Yleisimmät tukioppilaiden tehtävät:

  • huomioida toisia pienillä teoilla, kuten tervehtimällä, hymyilemällä tai kysymällä toiselta ”mitä kuuluu?”
  • toimia nuorempien oppilaiden kummeina
  • ryhmäyttää uudet oppilaat keskenään
  • tutustuttaa koulun vaihtajaa uuteen kouluun
  • järjestää kummitunteja erilaisista teemoista
  • järjestää tapahtumia ja välituntitoimintaa
  • tehdä yhteistyötä oppilaskunnan hallituksen ja yhteisöllisen oppilashuollon kanssa.

 


Kummiluokkatoiminta

Tukioppilaan yksi tehtävä on kummituntien vetäminen nuoremmille oppilaille. Kummiluokkatoiminta on sitä, että jokaista seiskaluokkaa varten valitaan 2–4 tukioppilasta, jotka toimivat lukuvuoden ajan näiden oppilaiden kummeina.

Kummituntien teemoina voivat olla esimerkiksi kiusaamisen ehkäisy, kaveruus, luokkahenki, päihteet, itsetunto tai nettiturvallisuus. Tukioppilaat ideoivat kummiluokkatoiminnan itse tukioppilasohjaajansa tuella. Yhdessä kummiluokan kanssa voidaan toimia erilaisissa teemapäivissä ja omalle kummiluokalle voidaan pitää vaikka pikkujoulut tai leffailta.

Itse tehty  -projektit

Suunnitelkaa projekti ja käynnistäkää uutta hauskaa toimintaa kouluunne. Voitte suunnitella välituntiaktiviteetteja tai seiskojen ryhmäytyspäivään jotain uutta. Projekti voi olla muffinssi- tai pullapäivä, välituntikahvila ja paljon muuta. Hakekaa projektille rahoitusta Itse tehty- projektirahasta. MLL myöntää projektirahaa tukioppilasryhmille. Rahaa voi hakea max. 200 euroa.

Lue lisää Itse tehty -projektirahasta

 

Ladattavat aineistot

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Back to top