Siirry sisältöön

Sisäinen puhe

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mihin sävyyn puhut itsellesi? Vaaditko itseltäsi täydellisyyttä? Suhtaudutko itseesi lempeän kannustaen vai armottoman kriittisesti? Jos tapana on aina arvostella itseäsi, käytöstäsi tai ajatteluasi, on syytä pysähtyä.

Tapa, jolla puhut itsellesi, voi olla hyvin satuttavaa ja vahingoittavaa. Itseen kohdistuva henkinen väkivalta on yleinen väkivallan muoto, joka voi ilmetä esimerkiksi itsensä mitätöimisenä, vähättelynä, kriittisyytenä tai armottomuutena. Tämä voi tapahtua tietoisesti tai olla hyvinkin huomaamatonta, lähes jatkuvaa kriittistä sisäistä puhetta.

Tutustumalla ja tulemalla tietoiseksi omasta sisäisestä puheesta on mahdollista myös pohtia, mistä itseä vahingoittava sisäinen puhe on lähtöisin. Voit pohtia seuraavia kysymyksiä:

  • Kenen äänen sisälläsi oikein kuulet hetkinä, jolloin soimaat itseäsi?
  • Oletko mahdollisesti omaksunut tuon mallin puhua itsellesi satuttavasti joltakin läheiseltäsi

Joskus itseä moittivassa ja vähättelevässä puheessa voidaan tunnistaa jonkun muun sanomia sanoja, joita olet elämän varrellasi kuullut.

Tullessasi tietoisemmaksi itseä vahingoittavista ajattelumalleistasi ja sisäisestä puheestasi voit harjoitella ajatustesi kyseenalaistamista. Voit esimerkiksi pohtia, mille sinusta tuntuisi, jos rakas ystäväsi tai muu läheinen ihminen kertoisi ajattelevansa näin itsestään? Oman sisäisen kriitikon ääntä pystyy vaientamaan ja tarvittaessa saamaan siihen tukea.

Ethän jää yksin!

Tukea Lasten ja nuorten puhelimesta

Tukea Keijun varjo toiminnasta

Artikkeli on tehty yhteistyössä Maria-akatemian Keijun varjo – tiimin kanssa. 

Aiheeseen liittyvät

Mielen hyvinvointi

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top