Tunne- ja vuorovaikutustaidot -visailu

Tunteet ovat iso osa elämää ja päivittäistä toimintaa, siksi niitä on tärkeää kuunnella. Tunteita tarvitaan esimerkiksi vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa ja omien rajojen asettamisessa.
Seuraavassa testissä on kysymyksiä, jotka liittyvät tunteiden kanssa toimimiseen. Joissakin tehtävissä useampi vaihtoehto voi olla oikea, mutta valita voi vain yhden.

0%

1. Tunteiden säätelyllä tarkoitetaan...

Oikea! Väärä!

Mutta miten ihmeessä tunteiden säätely onnistuu? Sitä mietitään seuraavassa kysymyksessä.

2. Mikä on mielestäsi paras keino hillitä vihan tai suuttumuksen tunnetta, jotta se ei kohdistuisi muihin ihmisiin?

Valitse 8 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Eri ihmisillä on erilaisia tapoja säädellä vihan tunnetta. Jos et vielä ole keksinyt omaasi, mieti. Millaista asioista sinulle tulee iloinen tai rauhallinen olo? Ketkä ihmiset ovat niitä, jotka eivät kohtele sinua epäreilusti? Millainen olo sinulla on heidän seurassaan? Saisitko tuotua sitä samaa tunnelmaa tähän hetkeen? Joskus nimittäin viha tulee siitä, että kokee itseään kohdellun epäreilusti. Vaikka jälkeenpäin ajatellen tilanne on voinut olla ihan tavallinen, eikä niin kovin epäreilu… Sitä ei aina heti osaa arvioida, jos oikein suututtaa. Siksikin on hyvä keksiä itselleen sopivia rauhoittumiskeinoja.

3. Ajattele jotain ilon tunnetta, jota olet kokenut. Valitse alla olevista joku asia, joka sai sinut iloiseksi.

Valitse 10 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Elämässä tapahtuu paljon iloisia asioita, jos vaan huomaamme ne. Pieniä juttuja nyt ainakin. Tai ainakin jonain päivinä on vähemmän kamalaa kuin toisina päivinä 😊 Kannattaa laittaa itselleen mieleensä muistiin sellaisia hetkiä, joissa on ollut iloinen olo. Jos on vaikka naurattanut, tai melkein itkettänyt kun on niin onnellinen. Niitä voi sitten muistella kun on vähän huonompi päivä.

4. Millaisia asioita pelkäät?

Valitse 8 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Jokaisella meillä on asioita, jotka pelottavat. Joskus ne liittyvät aiempiin ahdistaviin kokemuksiin. Joskus vaan siihen, että pelkää, että jotain pahaa saattaisi tapahtua. Pelkojen kanssa voi tulla toimeen. Niistä kannattaa puhua. Joskus joku pelko on voitettavissa harjoittelemalla, esimerkiksi korkean paikan pelkoa voi harjoitella kokeilemalla kiipeämistä tosi turvalliseen paikkaan, jossa voi vaikka ikkunan läpi katsella alas. Vaikeisiin pelkoihin on olemassa myös terapiaa. Toisten pelkoihin pitää suhtautua ymmärtävästi. Ei pidä pakottaa tekemään pelottavia asioita, mutta voi auttaa. Esimerkiksi korkeita paikkoja pelkäävälle näkötorniin kiipeäminen kaverin kanssa voi olla vähemmän pelottavaa kuin yksin.

5. Mitä ajattelet surusta?

Valitse 5 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Surun hetkellä ihminen voi kokea esimerkiksi yksinäisyyttä, huolta tai pettymystä. Suru voi joskus pysäyttää niin, että ihminen ei jaksa tehdä oikein mitään. Kaikki tavalliset asiat tuntuvat kaukaisilta. Usein puhutaankin suruajasta, kun jotain vakavaa on tapahtunut. Usein kuitenkin käy niin, että elämä alkaa voittaa. Ihmiselle tapahtuu vähitellen hyviä ja onnellisia asioita, joiden avulla hän pääsee jatkamaan elämää. Esimerkiksi jos muut ihmiset pitävät hänestä huolta ja kutsuvat mukaansa tekemään jotain mukavaa ja kysyvät, mitä kuuluu. Sureva ihminen saattaa haluta jutella kokemuksistaan, mutta eivät kaikki. Jotkut miettivät asioita itsekseen tai läheisimpien ihmisten kanssa. Suru kertoo usein myös siitä, että ihmisellä oli jotakin arvokasta, jonka hän menetti. Vähitellen muistot siitä arvokkaasta asiasta tai ihmisestä saattavat siirtyä voimaksi ja lämpimäksi muistoksi.

6. Joskus harmittaa vietävästi. Tunnet pettymystä esimerkiksi silloin, kun sinulla on jotain hienoa tai tärkeää jonka toinen vie. Mitä sanoisit kaverille, joka on pettynyt?

Valitse 4 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Pettymystä voi olla joskus vaikea ymmärtää ulkopuolelta. Pettymyksen tunnetta ei silti saa vähätellä. Pettynyt saattaa kaivata kuuntelemista ja lohdutusta. Kannattaa kuunnella, ja kysyä kaverin näkökulmia. Mikä tässä erityisesti harmittaa? Mitä menetettiin? Löytyisikö jotain muuta tilalle?

7. Mikä näistä kuvaa mielestäsi parhaiten tunteiden merkitystä sinulle?

Valitse 6 oikeaa vastausta

Oikea! Väärä!

Asiassa on monta puolta. Tunteet voivat joskus olla harmillisia. Kuinka kätevää olisikin vain hoitaa asiat järkevästi ilman vaaraa, että innostuisi liikaa, pettyisi ja olisi surullinen. Ja toisaalta: millaisia ilon kokemuksia jäisikään väliin, jos tunne-elämä olisi koko ajan vaan neutraalia. Jos sinusta tuntuu, että tunteet ovat aaltoja, jotka vievät mennessään, voisit jutella asiasta jonkun kanssa. Tunteita voi ainakin jonkin verran oppia hallitsemaan. Kun tulee tunne, voi ottaa etäisyyttä, että ahaa, pelon tunne. Mitäs minä ajattelen tästä pelon tunteesta. Hämähäkki on inhottava, mutta aika pieni. Ehkä selviän tästä. Tunteet myös auttavat ymmärtämään muita ihmisiä. Kun on itse tuntenut surua, ymmärtää toista, joka suree. Eli kyllä tunteet ovat myös luonnollinen, elämään kuuluva asia.

Tunne- ja vuorovaikutustaidot -visailu
Kiitos vastauksestasi testiin!

Iloa ja sopivaa vauhtia tunteiden vuoristoradalle, ja joskus myös rauhallisempaan kyytiin.

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Apua ja tukea