Nuoresta aikuiseksi

Keho ja mieli muutoksessa

”Mitä ihmettä mulle tapahtuu? Onks tää normaalia?”

Jokainen nuori kokee murrosiän muutokset omassa tahdissaan eri aikoina, eri tavalla ja eri järjestyksessä. Yksi naisen alku odottaa malttamattomasti edes pientä kohoumaa paidan alle, joku poika miettii huolestuneena peniksensa kokoa. Jos ikätoverit ovat itseä paljon edellä tai jäljessä, voi oma keho tuntua vääränlaiselta. Murrosiässä vertaillaan helposti itseä muihin ja erilaisuus tuntuu epämukavalta ja ahdistavalta. Silloin kun olisi kaikista tärkeintä olla samanlainen kuin muut, ovat yksilölliset erot suurimmillaan.

Tuskaa ei auta se, että mainoksissa ja sosiaalisessa mediassa on kuvia täydellisistä mallin vartaloista, joita tosin on fiksattu kuvankäsittelyllä aika tavalla. Raskasta, mutta totta: jokainen kroppa omassa ainutlaatuisuudessaan kasvaa ja kehittyy eri tahdissa. Kun katsot ympärillesi et näe kahta samanlaista aikuista. Meistä kaikista tulee erinäköisiä.

Vartalon muutokset ilmaantuvat sekä tytöillä että pojilla henkistä kehitystä nopeammin. Kehitys lapsen vartalosta aikuisesti kestää keskimäärin neljä vuotta ja henkinen kehitys huomattavasti pidempään. Ulkoisesti saattaa näyttää jo hyvinkin kehittyneeltä, mutta mieli ei meinaa pysyä vauhdissa mukana. Tästä syystä olo saattaa olla epävarma ja se saattaa purkautua ujoutena tai toisaalta päinvastaisesti uhoamisena.

Aikuiseksi kasvaminen voi tuntua joskus uhkaavalta, kuin heikoilla jäillä kävelemiseltä. Tekisi mieli palata kantavalle maaperälle, takaisin tuttuun lapsuuteen. Jään ylittämisessä auttaakin vanhempien, muiden aikuisten sekä ikätoverien tuki sekä tieto siitä, mitä omassa kehossa ja mielessä tapahtuu murrosiän aikana.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu