Siirry sisältöön

Päihteisiin liittyvät lait ja ikärajat

Alkoholia ei saa Suomessa myydä alle 18-vuotiaalle. Väkevien alkoholijuomien ikäraja on 20 vuotta. Samat ikärajat koskevat alkoholin hallussapitoa: mietoa alkoholijuomaa saa pitää hallussaan 18 vuotta täyttänyt ja väkeviä juomia 20 vuotta täyttänyt henkilö. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, ja välityspalkkion ottaminen katsotaan törkeäksi rikokseksi.

Tupakkaa, nuuskaa tai muita tupakkatuotteita ei saa Suomessa myydä alle 18-vuotiaalle. Savuttoman hengitysilman takaamiseksi myös tupakointia on rajoitettu: tupakoida ei saa esimerkiksi julkisissa tiloissa, eikä ulko-ovien lähellä. Tupakkalain avulla halutaan taata, ettei kukaan vastoin tahtoaan altistu tupakansavulle tai tule riippuvaiseksi tupakasta siksi, että ei tietäisi tupakoinnin riskejä. Tavoitteena on, että tupakointi vähenee ja pitkällä aikavälillä loppuu.

Huumausaineet ovat Suomessa laittomia myös täysi-ikäisille. Huumeiden myyminen ja hallussapito on rikos. Kannabiksen, amfetamiinin, ekstaasin, heroiinin ym. huumeiden lisäksi liikkeellä on mm. erilaisia muuntohuumeita, joissa voi olla hengenvaarallisia ainepitoisuuksia.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top