Siirry sisältöön

Jos perheenjäsenen päihteidenkäyttö huolestuttaa

Jos vanhempiesi tai muiden läheistesi liiallinen alkoholinkäyttö huolettaa, pelottaa tai ahdistaa sinua, asia kannattaa ottaa puheeksi. Ei ole lapsen ja nuoren tehtävä kantaa vastuuta perheestään. Kun et tiedä, miten pitäisi toimia, kannattaa jutella luotettavalle aikuiselle. Kertominen vaatii rohkeutta, mutta se voi olla alku muutokselle.

Mieti, onko sinulle tutuista aikuisista joku sellainen, jota pidät luotettavana? Joku sellainen, joka ei loukkaa sinua tai kerro asioitasi eteenpäin ilman lupaasi. Esimerkiksi isovanhempasi, kaverisi äiti tai isä tai opettajasi? Tällaista aikuista voisit pyytää mukaasi myös, jos menet kertomaan perheesi tilanteesta ammattilaisille, jotka voivat auttaa. Voit myös ottaa itse yhteyttä esimerkiksi terveydenhoitajaan, koulukuraattoriin tai -psykologiin, sosiaalityöntekijään, nuorisotyöntekijään tai poliisiin, joiden tehtävä on auttaa sinua eteenpäin.

Muistathan, että vanhempien päihteidenkäyttö ei ole sinun vikasi. Vaikka vanhempasi olisivat alkoholisteja, sinusta ei tarvitse tulla. Puhu rohkeasti huolistasi! Sinun kuuluu saada aikuisilta apua tilanteeseesi.

A-klinikkasäätiö on tehnyt lapsia ja nuoria varten muistilistan, jonka avulla on helpompi kertoa omasta tilanteesta.

Lasinen lapsuus – Muistilista kertomisen tueksi

Omista tunteista on tärkeää puhua. Jos mietit, kuinka toimia, voit ottaa nimettömänä yhteyttä esimerkiksi MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen, p. 116 111.

Lisätietoa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimesta

Muita vanhempiensa alkoholinkäytöstä huolestuneita nuoria ja heidän kanssaan toimivia ammattilaisia löydät A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -palvelusta.

Lasinen lapsuus – sivustolle

Hätätilanteessa, esimerkiksi jos kotona on väkivaltatilanne, vanhempi on liian päihtynyt huolehtiakseen lapsista tai vanhempi saa sairaskohtauksen liian juomisen vuoksi, tarvitset paikalle heti apua. Soita yleiseen hätänumeroon 112 tai etsi sosiaalityöntekijän apua googlettamalla oman kuntasi nimi ja ”sosiaalipäivystys”. Oman paikkakuntasi 24/7 -tukinumerot löydät Mielenterveystalon sivulta.

Löydä oman paikkakuntasi tukinumero

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top