Siirry sisältöön

Tunnetko kannabiksen -testi

Kannabis on laiton päihde, joten sen käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä Suomessa. Kannabis on peräisin hamppukasvista (cannabis sativa) ja sitä käytetään yleisimmin polttamalla. Kannabikseen liittyy monia vääriä mielikuvia.

0%

Voiko yhdestä kannabiskokeilusta olla haittaa?

Oikea! Väärä!

Voi olla, sillä jo yksi kannabiskokeilu voi aiheuttaa kannabispsykoosin. Kannabiksen käyttö on laitonta Suomessa ja rikosrekisterimerkintä voi vaikuttaa myös opiskelu- tai työpaikan saamiseen.

Onko kannabis haitallista, vaikka se on luonnontuote?

Oikea! Väärä!

On. Vaikka jokin asia on luonnontuote, se ei tee siitä vaaratonta. Monet päihteet ovat lähtöisin luonnosta ja kasveista, esim. tupakka ja kokaiini. Vaaratonta päihdettä ei kuitenkaan ole.

Voiko kannabis vaikeuttaa oppimista?

Oikea! Väärä!

Kyllä, sillä se varastoituu aivoihin ja vaikuttaa aivojen toimintaan, kuten lähimuistiin, oppimiskykyyn, keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen.

Aiheuttaako kannabis riippuvuutta?

Oikea! Väärä!

Aiheuttaa. Säännöllinen ja pitkäaikainen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kehittymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen. Kannabiksen vieroitusoireita ovat mm. levottomuus, hermostuneisuus, ärsyyntyminen, unihäiriöt, hermostuneisuus, hikoilu ja ruokahaluttomuus.

Onko kannabis terveellistä, koska sitä käytetään lääkkeenä?

Oikea! Väärä!

Ei ole. Lääkkeenä käytettävä kannabisvalmiste tehdään lääketehtaassa ja sen päihdyttävä vaikutus on mahdollisimman pieni ja siitä tiedetään, mitä se sisältää. Lääkekannabiskaan ei ole vaaraton, vaan sillä on samoja haittoja kuin laittomalla huumausainekäyttöön kasvatetulla kannabiksella.

Tunnetko kannabiksen?
Vau tietosi ovat mahtavat!
Tiedät paljon kannabiksesta ja sen haitoista. Jos haluat vielä syventää tietojasi, löydät tutkittua faktatietoa kannabiksesta ja muista päihteistä alta löytyvien linkkien kautta.
Sinulla on tietoa!
Tiedät jonkin verran kannabiksesta. Tiesitkö myös, että kannabis saattaa vaikuttaa myös hormonitoimintaan, hidastaa murrosikää ja vaikuttaa sperman laatuun? Kannattaa tutustua vielä Nuortenlinkki-sivuston pikatieto-osioon. Pääset sivustolle alta löytyvien linkkien kautta.
Olet hieman perillä kannabiksesta ja sen haitoista
Sinulla on hieman tietoa kannabiksen haitoista. Kannabis on erityisen haitallista nuorille, sillä kannabis saattaa aiheuttaa muistiongelmia, välinpitämättömyyttä, ärsyyntymistä ja vuorovaikutustaitojen heikentymistä. Tämä taas voi vaikuttaa kielteisesti nuoren ystävyys- ja seurustelusuhteisiin. Kannabiksesta liikkuu paljon virheellistäkin tietoa esimerkiksi netin eri sivustoilla ja keskustelupalstoilla. Hyvä linkki tutkitun faktatiedon pariin on A-klinikkasäätiön ylläpitämä Nuortenlinkki. Löydät sivustolle alta löytyvien linkkien kautta.
Vau tietosi ovat mahtavat!
Tiedät paljon kannabiksesta ja sen haitoista. Voit lukea vielä lisää aiheesta Nuortenlinkki -sivustolta. Löydät sivustolle alta löytyvien linkkien kautta.
Sinulla on tietoa!
Tiedät jonkin verran kannabiksesta. Oletko koskaan kuullut, että kannabis on erityisen haitallista nuorille, koska se vaikuttaa muistiin ja oppimiseen? Kannattaa tutustua vielä Nuortenlinkki-sivuston pikatieto-osioon kannabiksesta. Löydät sivustolle alta löytyvien linkkien kautta.
Et tunne kannabiksen haittoja
Testin perusteella sinulta puuttuu tietoa kannabiksesta. Löydät tietoa kannabiksesta Nuortenlinkki sivuston kautta. Pääset sivustolle alta löytyvien linkkien kautta. Kannabis on huumausaine, jota valmistetaan cannabis sativa -kasvista. Puhekielessä kannabiksesta käytetään esimerkiksi nimitystä ”ruoho”. Toisin kuin monet nuoret luulevat, kannabiksen käyttöön liittyy vaarallisia riskejä ja sivuvaikutuksia. Jo yksikin kokeilu voi olla kohtalokas, sillä se saattaa laukaista vakavia mielenterveysongelmia. Nuorille vakavia seurauksia ovat myös kannabiksen vaikutukset oppimiseen ja hormonituotantoon. Kannabis heikentää lyhytkestoista muistia ja siten vaikuttaa oppimis- ja keskittymiskykyyn. Kannabiksen käyttö on rikos: merkintä poliisirekisterissä tai rikosrekisterissä voi estää opiskelu- tai työpaikan saamisen tai vaikuttaa mopo- tai ajokortin saamiseen. Voit lukea lisää kannabiksesta esimerkiksi Nuortenlinkki-sivustolta https://nuortenlinkki.fi/tietopiste/pikatieto/kannabis tai Ehyt ry:n tositietoa-esitteestä http://www.ehyt.fi/sites/default/files/julkaisut/tositietoa-kannabis-digi.pdf

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top