Siirry sisältöön

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Kirjoitetut vastaukset

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 1,926)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • vastauksena käyttäjälle: Mt ongelmat #198800

    Moi!

    Kiitos viestistäsi! Et ole ollenkaan ylidramaattinen ja apua on tärkeää saada, jos on huolissaan omasta voinnistaan. On itseasiassa tosi hienoa ja tärkeää, että olet pysähtynyt pohtimaan asiaa jo nyt ennen kuin tilanne on mennyt yhtä pahaksi kuin aiemmin.

    Kun huonovointisuus pitkittyy, niin jossakin vaiheessa voi tulla eteen romahdus, jos apua ei saa. Ikävä kuulla, että sinulla on useampi asia, jotka painavat mieltäsi. Jos on huolta läheisistä tai ihmissuhteisiin liittyy jotakin, niin ne voivat kuormittaa mieltä ja vaikuttaa omaan vointiin.

    Hyvä kuulla, että voit paljon paremmin kuin aiemmin, mutta nyt on ehdottomasti oikea hetki hakea ammattiapua, koska tunnistat vointisi luisuvan huonompaan suuntaan.

    Mietit, miten pääsisit terapiaan kertomatta vanhemmillesi. Millaiset keskusteluvälit sinulla on vanhempiisi muuten? Mitä ajattelet, jos heille kertoisikin ihan rehellisesti siitä, kuinka sinä todellisuudessa voit ja kuinka tarvitset apua? Jos vanhemmille puhuminen syystä tai toisesta ei onnistu tai ei tunnu hyvältä, niin onko sinulla jotain muuta läheistä aikuista, kenelle sinusta tuntuisi turvalliselta puhua? Tukeutuminen johonkin luotettavaan ja turvalliseen aikuiseen voi keventää omaa mieltä edes hieman ja aikuinen pystyisi olemaan tukenasi siinä, että saat ammattiapua.

    Ammattilaisen keskusteluapua voi lähteä hakemaan oman paikkakunnan terveysasemalta. Siellä ammattilaisten tehtävänä on auttaa ja tukea sinua voimaan paremmin. Terveysasemalla voi kertoa myös siitä, että toivoisit pääseväsi terapiaan, mutta taloudellinen puoli ja vanhemmille kertominen mietityttää.

    Jos olet menossa kesän jälkeen kouluun, niin koulun oppilashuollosta (koulukuraattori, -terveydenhoitaja tai -psykologi) voi hakea tukea myös. He ovat siellä sinua varten!

    Meille voi soittaa myös nimettömästi ja luottamuksellisesti. Lasten ja nuorten puhelimen ja Nuorten tukilinja päivystäjät numerossa 116 111. Meillä on myös Lasten ja nuorten chat sekä nettikirjepalvelu. Voit puhua mistä aiheesta tahansa.

    Lisää avun hakemisesta voit lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/

    Toivon, että pääset avun piiriin, etkä jää yksin. Olet tärkeä. <3
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Viiltely(itsetuhoisuus) #198797

    Hei ”12.v 🌟N-B🏳️‍🌈”!

    Kiitos viestistäsi ja siitä, että jaoit oman kokemuksesi. On tosi tärkeää, että olet saanut itsellesi apua itsetuhoisuuteen, vaikka kurja kuulla, että vihasit käydä psykiatrin luona.

    Hienoa, että olet ollut kuivilla itsetuhoisuudesta tammikuusta lähtien. Voit olla itsestäsi ylpeä! Tie kohti parempaa vointia ei ole aina tasainen, joten vaikka oma vointi ottaisikin joskus takapakkia, niin itselleen on hyvä olla lempeä ja armollinen. Mainitsit, että sinulla on ollut jonkin aikaa sitten hetki, jolloin olet käyttäytynyt itsetuhoisesti, etkä tiennyt mikä sinulle tuli. Joskus omalle käytökselle ei välttämättä aina tunnista mitään tiettyä syytä.

    Ymmärrän, että joskus voi tuntua turhalta kertoa omasta voinnistaan ja huolistaan. Silti haluan kannustaa sinua kertomaan olostasi aina ihan rehellisesti. Siitäkin on tärkeää sanoa, jos tuntuu, että aikuiselle kertominen ei auta, sillä silloin aikuiset pysyisivät miettimään, millä keinoin he voisivat olla tukenasi vielä paremmin.

    Toivon, että rohkaistuisit kertomaan myös kehodysforiasta, juurikin siitä syystä, että silloin sinua pystyttäisiin tukemaan vielä paremmin. Psykiatrille kehodysforia on varmasti tuttu aihe! Entä miltä sinusta tuntuisi puhua tästä vanhemmillesi tai jollekin toiselle läheiselle aikuiselle, kenelle puhumisen koet turvallisena?

    Meille voit myös soittaa, chatata tai kirjoittaa, jos haluat jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti. Lasten ja nuorten puhelin sekä Nuorten tukilinja päivystävät numerossa 116 111 nyt kesäaikana joka ilta klo 17-24. Lasten ja nuorten chat päivystää joka ilta klo 17-20. Meille voit kirjoittaa myös nettikirjeen.

    Olet tärkeä ja arvokas! Muista, että yksin ei pidä jäädä, jos on vaikeaa.

    Lämpimin terveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Onko minussa jotain vialla? #198729

    Moi!

    Kiitos, kun kirjoitit pohdintaasi tänne!

    Ihan ensimmäisenä haluan vastata otsikon kysymykseesi: sinussa ei ole mitään vikaa! Mielestäni on hienoa, että olet jäänyt pohtimaan asiaa ja haluat ymmärtää itseäsi paremmin. On ymmärrettävää, että tämä on saattanut jäädä vaivaamaan mieltä, jos et koe empatiaa sillä tavalla, miten se yleisesti mielletään. Eri ihmisillä on erilaisia tapoja kokea ja ilmaista tunteitaan.

    Esimerkiksi joskus oma mieli voi suojata itseään jonkun järkyttävän asian tapahtuessa niin, että ei tunnekaan mitään. Esimerkiksi empatiaa osoittaa myös se, että osaa lohduttaa oikeilla hetkillä, vaikka itse ei välttämättä kokisikaan sillä hetkellä mitään suurta tunnetta. Vaikka et näihin esimerkkeihini samaistuisikaan, niin sekään ei tee sinusta mitenkään vääränlaista.

    Kirjoitit ihanasti ystävistäsi ja kuinka välität heistä paljon. Olen tosi iloinen puolestasi, että sinulla on tuollaisia ystäviä ympärilläsi ja he myös ovat onnekkaita, koska heillä on sinut! Oli mukavaa lukea myös, kuinka sinulla on läheisiä ihmisiä, joiden kanssa sinulla on yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Se on tosi tärkeä juttu, että pystyy jakamaan jonkun kanssa asioista, joista itse tykkää. Sekin on ihan normaalia, että kaikkia ihmisiä ei koe itselle niin läheisiksi. Samoin se, että joskus fiktiivisiin hahmoihin voi samaistua paljonkin ja niihin liittyvät asiat voivat herättää monenlaisia, voimakkaitakin tunteita.

    Jos sinusta tuntuu, että haluat pohtia tätä asiaa lisää tai jutella jostakin muusta, voit olla yhteydessä meidän Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111, chattiin tai nettikirjepalveluun. Voit jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti mistä vaan.

    Mieltä painavista asioista on usein hyvä jutella myös jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Tällainen aikuinen voi olla joku perheen tai muun lähipiirin aikuinen. Myös kesäloman jälkeen koululla esimerkiksi koulukuraattorin kanssa voi jutella mieltä painavista asioista.

    Aurinkoista kesää toivottelee,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: en tiiä ihs #198654

    Hei ”ihs </3”!

    Kiitos, kun rohkeasti ja rehellisesti kerroit, mitä kaikkea elämässäsi on meneillään. Olen tosi pahoillani kaikesta kokemastasi ja siitä, kuinka huonosti voit. On tosi tärkeää, että kirjoitit ajatuksiasi ja tunteitasi auki ja oletkin hienosti osannut sanoittaa niitä. Onkin tosi tärkeää, ettei tunteitaan pidä sisällään. <3

    Olen moderoinut viestistäsi muutamia kohtia pois, mutta olen lukenut viestisi kuitenkin kokonaan.

    Vastaukseni on aika pitkä ja paneudun tässä pariin aiheeseen hiukan enemmän. Kuitenkin nämä kaikki esille nostamasi asiat ovat tosi tärkeitä ja sellaisia, joihin sinun tulisi saada aikuisen tukea. Viestini lopussa vinkkaan myös tahoista, joihin voit ottaa yhteyttä, että saat itsellesi apua ja tukea. Muista, että olet kaiken avun ja tuen arvoinen. <3

    Ensinäkin haluan sanoa, että olet toiminut hienosti ja esimerkillisesti, kun otit kuvakaappaukset saamistasi haukkumis- ja uhkaamisviesteistä ja kerroit niistä äidillesi. Olen kuitenkin pahoillani, että olet joutunut kokemaan tuollaista. Exäsi ja hänen kaverinsa tai serkkunsa ovat toimineet väärin ja heidän toimintansa kertoo vain ja ainoastaan heistä. Muista, että sinussa ei ole mitään vikaa, etkä ole toiminut mitenkään väärin. Toivon, että jakaisit tunteesi ja ajatuksesi tähän liittyen läheisillesi, niin saisit lohtua ja turvallisuuden tunnettasi pikkuhiljaa takaisin.

    Tiesitkö muuten, että pornografisen sisällön lähettäminen, uhkailu ja haukkuminen sekä tietojesi jakaminen ja haukkuminen wa-ryhmässä voivat täyttää rikoksen tunnusmerkit? Siksi haluan kannustaa sinua tekemään äitisi tai jonkun toisen läheisen aikuisen kanssa rikosilmoituksen tästä kaikesta tapahtuneesta.

    Ihana kuulla, että sinulla on kumppani, jota rakastat! Kerroit, että sinuun on ihastunut moni tyyppi ja ymmärrän, että se voi herättää monenlaisia ajatuksia. Ymmärrän taas aivan täysin, että moni voi olla ihastunut sinuun! Vaikka en tunne sinua, niin uskon, että sinussa on varmasti paljon kaunista ja hyvää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin! Jos itse voi huonosti ja itsetunto on maassa, voi olla vaikea nähdä kaikkea sitä hyvää itsessä, mitä muut taas näkevät.

    Mitä tulee kaveriisi, joka koskee ilman lupaa. Joskus rajojen asettaminen ja niiden sanoittaminen voi olla vaikeaa, mutta sinulla on oikeus omiin rajoihin ja koskemattomuuteen. Voi olla, että kaverisi ei tiedosta, että kaikki eivät välitä koskettamisesta ja ihan yleisesti olisikin tärkeää muistaa kysyä aina lupaa koskettamiselle. Mitä luulet, että mikä voisi olla sinulle helpoin tapa ilmaista kaverillesi omista rajoistasi? Voisiko hänelle sopivassa välissä ystävällisesti todeta esimerkiksi ”sä taidat olla sellainen, jolle koskettaminen tuntuu luontevalta, mutta mä taas itseasiassa olen sellainen, joka ei pidä koskettamisesta”?

    Olit tosi hienosti kertonut noista uhkailuviesteistä äidillesi. Miltä sinusta tuntuisi puhua äidillesi tai jollekin muulle läheiselle aikuiselle muistakin mieltä painavista asioista? Toivon, että voisit puhua myös syömiseen liittyvistä haasteistasi, jotta voisitte yhdessä läheisen aikuisen kanssa miettiä, miten saisit syötyä paremmin.

    Oli kuitenkin huolestuttavaa kuulla, kuinka äitisi on uhkaillut sinua väkivallalla ja muutenkin et pysty olemaan oikein oma itsesi kotona. Väkivallalla uhkailu on väärin ja niin ei saisi ikinä tehdä. Kodin kuuluisi olla paikka, jossa pystyy kokea olonsa hyväksi ja turvalliseksi sekä olemaan oma itsesi. Vaikeasta kotitilanteesta sekä kokemastaan uhkailusta on tosi tärkeää kertoa jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Apua on saatavilla koko perheelle!

    Minulla nousi iso huoli psyykkisestä voinnistasi, itsetuhoisuudestasi ja itsetuhoisista ajatuksistasi. Näihin on tosi tärkeää saada apua ammattilaiselta! Toivoisin myös, että rohkaistut kertomaan voinnistasi rehellisesti myös jollekin sinun omalle läheiselle aikuiselle, joka voi olla tukenasi siinä, että pääset ammattiavun piiriin.

    Nyt kesäaikana ammattiapua saa oman paikkakunnan terveysasemalta. Terveysasemalla voi varata ajan itse, mutta se voi olla hyvä, jos joku läheinen olisi tässä tukenasi. Koulujen alettua elokuussa apua voi hakea myös koululta esimeriksi koulukuraattorilta tai -terveydenhoitajalta. Psyykkisen voinnin ja itsetuhoisuuden lisäksi ammattilaiselle voi kertoa ihan mistä vaan mieltä painavasta asiasta, esimerkiksi syömiseen liittyvistä haasteista ja kouluhaasteista. Erityisen tärkeää on kertoa myös siitä, jos kotona ei tunnu hyvältä ja turvalliselta.

    Me olemme täällä myös tukenasi numerossa 116 111, joka päivystää kesäaikana joka ilta klo 17-24. Lisäksi lasten ja nuorten chat päivystää joka ilta klo 17-20. Voit jutella nimettömästi ja luottamuksellisesti ihan mistä aiheesta tahansa.

    Pystymme palveluissamme tarjoamaan apua myös tekemällä sinusta lastensuojeluilmoituksen, jos otat yhteyttä puhelimeemme tai chattiin. Tällaisen ilmoituksen voimme tehdä ainoastaan, jos suostut siihen ja annat tietosi. Emme näe tietojasi mistään, joten emme pysty tekemään ilmoitusta ilman niitä.

    Lastensuojelun työntekijöiden tehtävänä on huolehtia siitä, että sinulla on hyvä ja turvallista olla sekä saat oikeanlaista apua. Monelle ajatus lastensuojelusta saattaa tuntua jännittävältä ja moni saattaa ensimmäisenä ajatella, että silloin joutuu pois kotoa. Huostaanotto on kuitenkin lastensuojelussa viimesijainen keino auttaa, vaan nuorta yritetään auttaa aina ensin muilla keinoilla. Lisää voit lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/apua-lastensuojelusta/

    Lisää avun hakemisesta  voit lukea lisää täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/

    Vaikka voi tuntua, ehkä erityisesti vielä nyt kesäloma-aikana, että monella kaverilla on sellaista tekemistä, mihin itsellä ei ole varaa, niin et ole ainoa tässä tilanteessa oleva nuori. Toivon, että saat välillä ajatuksiasi myös mukaviin asioihin ja löydätte kavereidesi ja kumppanisi kanssa sellaista yhteistä tekemistä, johon kaikki voivat osallistua rahatilanteesta riippumatta. <3

    Olet tärkeä ja elämäsi on elämisen arvoista, vaikka olo voi tuntua toivottomalta. Apua on kyllä saatavilla ja yksin ei pidä jäädä. <3

    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Ootteko kokenut mitään seksuaalista ahdistelua #198597

    Hei sad girl,

    Olipa hyvä, että päädyit kirjoittamaan tänne palstalle kokemuksistasi. Kerrot todella huolestuttavan kuuloisista tilanteista, joissa luokkasi pojat tai vanhemmat nuoret ovat ahdistelleet sinua ja kosketelleet luvatta. Viestistäsi ei käy ilmi onko näitä tilanteita ollut myös kesän aikana vai vaan lukuvuoden aikana.

    Kokemasi on ehdottomasti väärin etkä ole tehnyt mitään ansaitaksesi sitä. Aikuisten tulisi puuttua pikaisesti asiaan. Sinulla on oikeus sanoa ei ja sinulla on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen eli sinä itse päätät kuka sinuun saa koskea ja kuka ei. Uhkaileminen ja pelottelu ei myöskään ole reilua. Sinua kohtaan on toimittu todella väärin.

    Hienoa kuulla, että sinulla on poikaystävä, joka on puolustanut sinua ja jolle voit toivottavasti jutella asiasta. Miltä sinusta tuntuisi, jos te yhdessä kertoisitte asiasta esimerkiksi näyttämällä tämän viestin jollekin aikuiselle kuten vanhemmalle tai opettajalle? Kun aikuiset saavat kuulla asiasta, siihen voidaan puuttua ja sinä saat jatkaa koulunkäyntiäsi ja arkeasi turvassa ja rauhassa.

    Jos kertominen jännittää sinua, voit myös aina tulla juttelemaan meille Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) tai chattiin. Olemme näin kesälläkin joka ilta auki klo 17 alkaen. Meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella!

    Lämpimin halauksin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Rasvaa keskivartalossa :( #198462

    Hei 16v tyttö,

    Kuvailet viestissäsi kehosi mittasuhteita ja harmitustasi siitä, että tiukat shortsit puristavat. Pohdit tarvitseeko sinun laihduttaa, vaikka mielestäsi olet kuitenkin hoikka.

    Olet siinä iässä, että kehosi alkaa murrosiän myötä muistuttamaan enemmän aikuisen kuin lapsen kehoa. Murrosiässä pituuskasvu voi olla epäsäännöllistä ja tapahtua pyrähdyksissä ja hetken aikaa voi tuntua, että mittasuhteet kehossa eivät ole kohdillaan. Tyttökehoissa murrosikä tuo mukanaan myös esimerkiksi reisien, takapuolen ja lanteiden kasvua. Tämä on täysin normaalia, mutta sen myötä myös vaatteet istuvat päällämme eri tavoin.

    Naisvartaloita on yhtä monta erilaista kuin naisiakin ja siksi mikään vaate ei sovi kaikille kehoille. Rohkaisen sinua siis laihduttamisen sijaan pohtimaan, minkälaiset vaatteet sopivat juuri sinulle ja tuntuvat päälläsi mukavilta. Tiettyä vaatekokoa ei kannata seurata, tärkeintä on, että vaate tuntuu päälläsi sopivalta ja viihdyt siinä! Olet hyvä juuri noin, omana ainutlaatuisena itsenäsi <3

    Mukavaa kesän jatkoa toivotellen,

    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Jotain kuolemisesta #198451

    Hei Järjiltään,

    Kiitos viestistäsi tänne keskustelupalstalle! Pohdit omia pelkojasi ja sitä, kuinka ne ovat muuttuneet. Ihmettelet myös, miksi kuolema ei enää pelota sinua ja kuinka sarjoja katsoessasi et reagoi yhtä voimakkaasti muiden tapaan.

    Meillä jokaisella on omat pelkomme ja ne myös muuttuvat ajan myötä. Asia joka on pelottanut sinua lapsena, saattaa nyt tuntua hullunkuriselta. Nuorena ja aikuisena taas asiat, joita ei lapsena tiennyt olevankaan, voi huolestuttaa nyt eri tavalla. Se, ettei kuolema tällä hetkellä pelota sinua, tarkoita että sinussa olisi jotain vialla.

    Sen sijaan jos koet, että kuolema pyörii mielessäsi jatkuvasti ja huomaat sen vaikuttavan mielialaasi, on siitä hyvä jutella lähipiirisi aikuiselle. Tärkeää on, ettet jää yksin ajatustesi kanssa!

    Voit myös aina soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) tai kirjoittaa chattiin. Olemme joka ilta auki näin kesälläkin ja meille voit jutella mistä tahansa mielen päällä olevasta asiasta nimettömästi ja luottamuksella.

    Kesäterveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Penikseni on todella pieni #198428

    Tervehdys!

    Hienoa, että päätät etsiä tietoa ja apua itsellesi sinua vaivaavaan asiaan. Kerrot olevasi huolissasi peniksesi koosta ja kerrot koon lisäksi olevan muitakin ongelmia esimerkiksi virtsatessa. Asia huolettaa ja hävettää sinua, mutta muistathan että meistä jokainen on erilainen ja aivan yhtä hyvä, olimme minkä kokoisia tai näköisiä tahansa.

    Et ole yksin huolesi kanssa, moni poika pohtii nuoruudessaan peniksen kokoa ja sitä kasvaako se enää. Kehomme ja kasvumme on kaikki hyvin yksilöllistä ja penis voi kasvaa vielä yli 20-vuotiaallakin. Toivon, että tämä tieto rauhoittaa sinua hieman, vaikka se ei poista epävarmuutta ja pahaa oloa kiusaamisen kohteeksi joutumisesta. Lisää asiasta voit lukea täältä: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/murrosika/poika/peniksen-koko-mietityttaa/

    Toiminnallisiin haasteisiin liittyen rohkaisen sinua olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon esimerkiksi koulun tai opiskelijahuollon terkkarin kautta. Siellä voidaan selvittää, onko taustalla jotakin fysiologista vaivaa ja onko asialle tehtävissä jotain.

    Jos kaipaat juttuseuraa, myös me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa olemme vuoden jokaisena päivänä auki, myös näin kesällä. Meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella.

    Helteisin kesäterveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Emt #198384

    Hei Joku vaan!

    Kiva kun olet löytänyt tänne Nuortennettiin! Voit huoletta kirjoitella tänne, kaikki viestit tarkistetaan ja moderoidaan niin, ettei ketään voi tunnistaa viesteistä. Voit halutessasi myös vaikka vaihtaa nimimerkkiäsi joka kerta, sekin on ok!

    Mukavia hetkiä täällä Nuortennetissä :)

    Terkuin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: ”Väkivaltainen” perheen jäsen #198380

    Hei Omppu 🍎🤪

    Voi kuulostaapa kurjalta tuo tilanne siskosi kanssa. Vaikka siskosi ei voikaan käyttäytymiselleen mitään, ymmärrän huolesi ja harmituksesi. Kukaan ei ansaitse tulla satutetuksi, ei kotonaan eikä muualla.

    Rohkaisen sinua juttelemaan äitisi kanssa uudelleen ja kertomaan siskosi satuttavan sinua ja että se pelottaa ja ahdistaa. Lisäksi mietin, onko sinulla kotona omaa paikkaa, esimerkiksi omaa huonetta, jossa saat olla rauhassa ja turvassa? Olisi tärkeää, että saisit vetäytyä omaan rauhaan siskosi tunnekuohun aikana.

    Uskon vakaasti, että ajan ja oikean tuen kanssa siskosi löytää keinot kommunikoida ympäristön ja läheisten ihmisten kanssa. Usein kun autistinen ihminen tulee paremmin ymmärretyksi, myös turhautuminen ja sitä kautta aggressiivisuus vähenee. Siihen saakka toivon, että löydätte keinoja helpottaa arkea kotonanne ja sinun saavan tarvitsemaasi rauhaa.

    Toivon, että kesä suo sinulle paljon kivoja ja mukavia hetkiä!

    Lämpimin terveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: En pääse pois pahasta olostani #198372

    Hei kasvava,

    Onpa ikävä kuulla, että elämässäsi on nyt monta ikävää ja kurjaa asiaa meneillään. Olen pahoillani siitä, ettei sinulla ole kavereita etkä myöskään saa perheenjäseniltäsi tukea tässä hetkessä. Onkin hienoa, että löysit tänne Nuortennettiin – täältä on mahdollista saada sekä seuraa ja ajanvietettä että tukea niin muilta saman ikäisiltä kuin aikuiseltakin.

    Onko perheessänne ollut pitkään hankala tunnelma? Oletteko pystyneet puhumaan asiasta? Ymmärrän hyvin, että asian puheeksi ottaminen vanhempien kanssa tuntuu vaikealta – voisit miettiä, jos näyttäisit heille vaikka tänne kirjoittamasi viestin. Näin ehkä vanhempasi havahtuvat kotonanne olevaan tunnelmaan ja ottavat vastuun sen parantamisesta.

    On tärkeä kuulla, että elämässäsi on myös kivoja ja iloa tuovia asioita, kuten harrastukset! Niiden äärellä saat ajatukset muualle ja pääset hengähtämään pahasta mielestä.

    Jos paha olo seuraa sinua jatkuvasti kotona ja arjessa, on siitä tärkeä jutella jollekin aikuiselle. Me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa olemme näin kesälläkin auki joka ilta klo 17 alkaen. Meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella.

    Toivon sinulle lempeitä ja lämpeneviä kesäpäiviä!
    Terveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: VS: Miten lopettaa masturbointi? #197990

    Hei Joku outo24!

    Hienoa ettet jäänyt yksin huolesi kanssa vaan haet vertaistukea asiaan täältä Nuortennetistä. Hienoa myös kuulla, että muiden nuorten viestit ja keskustelut ovat auttaneet sinua. Ja voin myös rauhoitella sinua – täällä Nuortennetissä saa olla niin anonyymi ja salainen kuin vain haluaa. Emme julkaise viesteissä mitään tunnistetietoja eli tietoja joista sinut voisi tunnistaa.

    Kerrot olevasi addiktoitunut masturboimiseen. Masturboiminen itsessään on täysin normaali ja harmiton asia, joka kuuluu lähes jokaisen ihmisen seksuaalisuuteen. Se on tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteensa. Mikään asia ei kuitenkaan lisää hyvinvointia, jos siitä tulee pakonomaista ja se alkaa haitata omaa elämää ja arkea. Jos esimerkiksi harrastukset tai kavereiden näkeminen jää sen takia väliin, kannattaa asiasta jutella jollekin luotettavalle aikuiselle tai pyytää muuten apua kuten juuri tänne kirjoittaessasi olet tehnyt!

    On hyvä kuulostella itseään ja yrittää esimerkiksi löytää jokin korvaava tekeminen tai harrastus masturboinnin tilalle, jos tuntuu että se vie liikaa aikaa omasta arjesta. Myös se, että muistaa olla armollisempi itselleen, auttaa suuresti. Yritä muistaa myös, ettet ole tehnyt mitään väärää. On täysin ok masturboida ja on myös ok olla sitä tekemättä!

    Aurinkoisin kesäterveisin,

    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: VS: kuoleman ajattelu/pelkääminen? #197986

    Hei,

    Kiitos kun nostat tärkeän asian esille. Pohdit viestissäsi mistä erilaiset seksuaalifantasiat tulevat ja johtuvat. Fantasiat ovat hyvin tavallisia ja täysin normaaleja seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Niiden tarkoitus on tuoda nautintoa ja seksuaalista mielihyvää.

    Fantasiat ovat nimensä mukaisesti mielikuvituksen tuotetta ja lähes jokaisella on niitä. Mielikuvitus auttaa meitä kuvittelemaan asioita, joita emme todellisessa elämässä toteuttaisikaan tai edes haluaisi toteutuvan.

    Joskus omat seksuaalifantasiat saattavat hämmentää, mutta ne ovat kuitenkin vain ajatuksia ja mielikuvia eivätkä kerro esimerkiksi ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta ja muista mieltymyksistä. Voit siis rauhassa fantasioida ja käyttää mielikuvitustasi jatkossakin!

    Terveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: VS: Kerro mikä sua kaduttaa #197975

    Moi Musatyttö 09,

    Kiitos viestistäsi tänne Nuortennettiin. Jos ymmärsin oikein viestistäsi, olet löytänyt lempeyttä itseäsi kohtaan. Meistä jokainen ansaitseekin rakkautta ja lempeitä sanoja, myös omalta itseltään! Jos jatkossa huomaat olosi huononevan ja itsetuhoisten ajatusten nousevan mieleen, ethän jää niiden kanssa yksin. Asiasta puhuminen, joko läheiselle tai vaikka Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjälle, voi jo helpottaa oloa.

    Meidän tavoitat numerosta 116 111 vuoden jokaisena päivänä, myös näin kesällä! Meille voit jutella mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella.

    Toivon sinulle mukavia ja aurinkoisia kesäpäiviä!

    Terveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

    vastauksena käyttäjälle: Olenko normaalipainoinen? #197897

    Hei Tyttö,

    Kiitos vastauksestasi tähän keskusteluun. Kuten tässäkin keskustelussa tulee esiin, moni ikäisesi pohtii, onko sopivan kokoinen ja painoinen. Emme julkaise Nuortennetissä pituus/paino mittoja, joten jouduin sen viestistäsi poistamaan. Me kaikki olemme kuitenkin ainutlaatuisia eikä kehojamme kannata verrata toisiinsa – painoon vaikuttaa niin monet asiat, kuten luuston ja lihaksiston paino eikä painomme kerro siitä, kuinka terveellistä, onnellista ja tasapainoista elämää elämme.

    Myös murrosikä tuo mukaan suuria muutoksia kehoon, sekä pituus että paino nousevat ja kehon mittasuhteet voivat tuntua hetkellisesti olevan epäsuhdassa. Tämä on kuitenkin täysin normaalia ja tasaantuu ajan myötä. Lisää voit lukea halutessasi täältä https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/hyvinvointi/sopivan-kokoinen/

    Kerrot treenaavasi ahkerasti ja sen muokanneen kehoasi lihaksikkaaksi. Toivon, että viihdyt harrastamasi lajin parissa! Mitä muuta tykkäät tehdä vapaa-ajalla? Muista, että olet riittävä ja hyvä juuri noin, omana mahtavana itsenäsi!

    Toivottavasti kesääsi mahtuu paljon kivoja asioita ja aurinkoisia päiviä läheisten kanssa!

    Lämpimin terveisin,
    Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 1,926)
Back to top