Siirry sisältöön

Ulkonäköpaineita

”Miks mä näytän tältä?”

Ulkonäkö mietityttää erityisesti nuoruusvaiheessa lähes kaikkia. Nuoruuteen kuuluu epävarmuus siitä, miltä vartalo näyttää. Joskus oma naama ja keho saattavat tuntua omasta mielestä kamalilta ja on valmis tekemään mitä vain asian korjaamiseksi.

Ulkonäköpaineita aiheuttavat monet asiat. Esimerkiksi media luo kokoajan uudenlaista ihannetta ja elämäntyyliä, johon jokaisen pitäisi ylettää. Epärealistiset kehot mediassa voivat luoda painetta olla itsekin samanlainen. Paineessa unohtuu oma hyvinvointi. Tietynlaisen ulkonäön tavoittelu saattaa ajaa hillittömään itsensä tarkkailuun ja rapauttaa itsetuntoa.

Tosiasiassa edes kuvissa esiintyvät mallit eivät yllä ulkonäkömuottiin sellaisenaan! Mainostarkoitukseen tehdyt kuvat muokataan kuvankäsittelyohjelmissa halutun lopputuloksen saamiseksi.

Tee Ulkonäköpaineet -testi

 

  • Kaikissa meissä on jotain kaunista. Silti juuri kukaan ei ole täysin tyytyväinen ulkonäköönsä. Mitä hyvää sinussa on?
  • Murrosiässä kaikki joutuvat käymään läpi isoja muutoksia kehossa. Yhtäkkiä jokin kehon osa saattaa tuntua suhteettoman suurelta tai pieneltä. Tämäkin kuuluu normaaliin kehitykseen ja tilanne muuttuu murrosiän muutospyrähdyksen päättyessä.
  • Se, mikä itsestä tuntuu omassa kehossa rumalta ja aivan kamalalta, ei välttämättä pistä muiden silmään.
  • Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja erilainen! Olisihan se aika tylsää, jos näyttäisimme kaikki samanlaisilta.
  • Omia hyviä puoliaan voi korostaa muun muassa oikeanlaisella vaatetuksella ja itselle sopivilla väreillä. Tässä asiassa voi kysyä neuvoa muiltakin, vaikkapa hyviltä kavereilta tai vanhemmilta.
  • Tärkeää on käyttää sellaisia vaatteita ja hiustyyliä, joka tuntuu omalta ja jossa olo on kaikin puolin hyvä.
  • Jos joku kokee omasta ulkonäöstään epävarmuutta, hän saattaa yrittää peittää sitä mollaamalla muita. On tärkeää muistaa, että ikävät kommentit satuttavat ja tuntuvat aina tosi pahalta! On typerää kohdistaa oma epävarmuus muiden haukkumiseen.
  • Kaveria saatetaan nimitellä vaikkapa läskiksi, vaikka tämä olisi aivan normaalipainoinen tai jopa hoikka. Ihan kaikkea ei kannata ottaa henkilökohtaisesti, koska syy mollaamiseen voikin olla se, että kiusaajalla itsellään on tosi paha olla.

Kuuntele Nuortennetin podcast

Millaisia paineita some tai muut mediasisällöt luovat nuorille? Miksi ulkonäköpaineita tulee? Miten paineista voisi puhua avoimesti ja niin, että ne eivät hallitse elämää? Jaksossa vieraana ovat kaksi nuorta ja Nuortennetin työntekijä sosiaalipsykologi Eve-Linda Lassila.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top