Siirry sisältöön
Nuorten tekemät jutut

Vinkkejä kesätöiden hakuun

Vuodenvaihteessa ja jopa koko kevään ajan moni nuori hakee kesätöitä. Monen kohdalla ajatus kesätyöhausta kammottaa, mutta usein nämä tunteet ovat, ainakin itse haun osalta, melko perusteettomia. Mutta mikä siinä haussa sitten oikein jännittää? Ja miten siitä pääsee yli? Onko niitä kesätöitä pakko hakea? Kukaan nuori ei takulla ole yksin näiden kysymysten kanssa. Tässä tekstissä saat muutaman superhyvän vinkin menestyksekkääseen kesätyöhakuun!

Vaikka kesätöiden hakeminen saattaakin tuntua hankalalta, kannattaa joka vuosi lähettää tai kirjoittaa edes yksi hakemus, vaikka olisikin sellainen tilanne, että kesällä ei syystä tai toisesta pysty tekemään töitä. Hyvää työhakemusta on vaikea kirjoittaa, ellei sitä pääse koskaan harjoittelemaan. Jos olet joka vuosi hieman harjoitellut omien taitojesi markkinointia ja perusteluiden kirjoittamista sille, miksi juuri sinut pitäisi palkata avoimeen paikkaan, helpotat tulevaisuuden työnhakuasi äärimmäisen paljon.

Kesätöitä hakiessa ei myöskään pidä olla liian itsekriittinen. Varsinkin nuoria kesätyöntekijöitä palkatessa työantajat eivät oleta, että olet kokemusasiantuntija alan kaikilla eri osa-alueilla. Usein he vain haluavat hyvän tyypin, joka on motivoitunut ja halukas oppimaan uutta. Näin ollen työpaikkaa kannattaa ehdottomasti hakea, vaikka tuntuisikin siltä, että et välttämättä täytä työpaikkailmoituksen jokaista kriteeriä.

Jokaisella meistä on varmaankin jonkinlainen visio siitä, mitä haluamme työelämässä tehdä. Tämä visio kuitenkin harvemmin toteutuu lopullisesti vielä nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettujen kesätöiden avulla. Kesätöiden tarkoituksena on antaa työelämän uusille tulokkaille mahdollisuus kartuttaa omaa osaamistaan, hankkia työkokemusta eri aloilta ja oppia omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan työntekijänä. Eri työtehtäviä kokeillessa oppii myös nopeasti minkä tyyppisiä tehtäviä itse haluaisi tehdä joskus tulevaisuudessa, ja mitä tehtäviä ei missään nimessä halua tehdä enää koskaan.

Kaikki nuorena hankittu työkokemus on hyvästä, oli se sitten lähtöisin esim. lasten pesäpalloleirin ohjaamisesta, lastenhoidosta tai puutarhanhoidosta. Hae siis kaikkia paikkoja, jotka kuulostavat edes hieman kiinnostavilta. Mitä kummallisimmatkin pestit saattavat yllättää erittäin positiivisesti. Jokainen kesätyö antaa myös mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, verkostoitua ja hankkia uusia ystäviä. Tämän lisäksi tienaat myös omaa rahaa, jonka voit esim. pistää säästöön shoppailua tai uuden puhelimen hankkimista varten.

Kesätyöhakijoita on Suomessa vuosittain tuhansia. Alaikäisille soveltuvia kesätyöpaikkoja on kuitenkaan harvemmin kaikissa kunnissa ja kaupungeissa riittävästi, ja näin ollen osa nuorista jää ilman. Tärkeintä on muistaa, että se ei haittaa mitään. Se, kuka saa ja ei saa tiettyä kesätyöpaikkaa on myös valitettavasti suurilta osin tuuripeliä, varsinkin silloin, jos hakijoita on todella paljon. Työnteosta ei yleisestikään kannata ottaa likaa paineita niin kauan, kun arki edelleen pääsääntöisesti koostuu opiskelusta ja harrastamisesta. Kesällä saa myös hyvällä omatunnolla ottaa rennosti ja levätä.

Jos kuitenkin haluat maksimoida mahdollisuutesi saada kesätöitä, sinun kannattaa lähettää paljon hakemuksia eri kokoisiin organisaatioihin ja eri aloille. Kirjoita myös jokainen hakemus aina mahdollisimman huolellisesti. On myös hyvä pitää mielessä, että kesätyöhaussa mitään ei ole oikeastaan lyöty lukkoon, ennen kuin olet allekirjoittanut työsopimuksen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että sinulle saatetaan sittenkin tarjota hakemaasi kesätyöpaikkaa, vaikka olisitkin jo aiemmin saanut siitä rukkaset.

  1. Hyvässä ja vakuuttavassa hakemuksessa ei ole kielioppivirheitä tai puhekieltä (pilkkuvirhe sinne tänne ei varmastikaan haittaa, mutta kannattaa olla tarkkana)
  2. Pidä hakemus noin yhden sivun pituisena
  3. Yritä korostaa niitä hyviä piirteitä itsestäsi, joita työpaikkailmoituksen mukaan haetaan (tiimipelaaja, tarkkaavainen, oma-aloitteinen yms.)
  4. Muokkaa jokainen työhakemus hakemaasi paikkaan sopivaksi. Tämä osoittaa, että olet nähnyt vaivaa hakemusta kirjoittaessasi
  5. Yritä erottua joukosta, tähän löytyy nykyään erinomaisia vinkkejä netistä ja sosiaalisesta mediasta.

Tuhannesti tsemppiä työnhakuun!

Erika

Nuortennetin toimittaja

Aiheeseen liittyvät

Aiheeseen liittyvää

Apua ja tukea

Osallistu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Back to top