Ansioluettelolla kerrot itsestäsi ja osaamisestasi
Moni työpaikka toivoo saavansa työnhakijalta perinteisen mallisen ansioluettelon eli CV:n. Ansioluettelo on listamainen luettelo taustastasi ja osaamisestasi. Se kannattaa ajatella myös sinun itsesi markkinointidokumenttina, joten kannattaa miettiä tarkasti, miten pystyt esittämään itsesi parhaalla mahdollisella tavalla, mutta kuitenkin rehellisesti, tiiviisti ja selkeästi.
- Nimesi ja yhteystietosi. Postiosoitetta ei tarvitse laittaa, mutta laita ainakin puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Kannattaa harkita, laitatko linkin esimerkiksi kotisivuillesi. Voit halutessasi laittaa oikeaan tai vasempaan yläreunaan myös kasvokuvasi. Kuvan laittamalla voit jäädä paremmin rekrytoijan mieleen.
- Alkuun pieni profiiliteksti, jonka tarkoitus on herättää työnantajan mielenkiinto. Kerro 2-4 virkkeellä, kuka olet, mitä olet tehnyt ja mistä olet kiinnostunut. Profiilitekstiä kannattaa muuttaa riippuen siitä, mihin paikkaan olet hakemassa töihin. Erilaiset tiedot sinusta vetoavat eri tavoilla, eli mieti, mikä olisi tärkeää juuri kyseiselle työnantajalle.
- Koulutus uusimmasta vanhimpaan: voit kirjoittaa tähän esimerkiksi, missä olet opiskellut ala- ja yläkoulussa. Mainitse myös, missä opiskelet juuri nyt. Voit halutessasi nostaa erityisesti esiin sellaisia kursseja, joita olet suorittanut, jotka ovat hyödyksi kyseistä työtä hakiessa.
- Työkokemuksesi: kerro kokemuksestasi uusimmasta vanhimpaan. Kirjoita työnimike, työnantaja, kuukausi ja vuosi sekä tehtävät. Voit kertoa saavutuksistasi sekä saamastasi palautteesta. Jos sinulla on merkittävää kokemusta vapaaehtoistyöstä, voit hyvin nostaa sen myös työkokemus-kohtaan. Mainitse, että kyseessä on vapaaehtoistyö.
- Jos sinulla ei ole työkokemusta, voit kertoa sen tilalla harrastuksistasi, vapaaehtoistyöstä sekä esimerkiksi TET-harjoitteluistasi.
- Tietotekniset taidot: esimerkiksi ”Hyvät taidot: Word ja Excel. Perustaidot: Photoshop”. Voit antaa esimerkkejä osaamisestasi.
- Kielitaito: merkitse äidinkielesi sekä muiden kielten taitosi sekä niiden taso (tyydyttävä, hyvä, kiitettävä). Jos olet ollut esimerkiksi vaihdossa ulkomailla, kannattaa se ehdottomasti mainita.
- Harrastukset: Kerro, kauanko olet harrastanut kyseistä asiaa ja erittele, mitä olet tarkemmin ottaen tehnyt osana harrastusta. Esimerkiksi partiolaisten adventtikalentereiden myyntikokemuksesta voi olla hyötyä, jos haet vaikkapa asiakaspalvelutehtäviin. HUOM! Kannattaa listata mahdollisesti saamasi osaamismerkit sekä suorittamasi kurssit! Muista, että myös itsenäisesti tehtävät asiat voivat olla harrastuksia. Esimerkiksi autojen korjaaminen tai sarjakuvien piirtäminen kannattaa ehdottomasti mainita.
- Suosittelijat: suosittelijaksi kannattaa nimetä henkilö, jonka tiedät sanovan sinusta hyviä asioita, jos työnantaja ottaa heihin yhteyttä. Suosittelijana voi olla esimerkiksi oma opettaja, entinen työnantaja tai harrastustoiminnan vetäjä. Pyydä heiltä aina lupa suosittelijana toimimiseen. Voit listata suosittelijoiden nimet ja tittelit ansioluetteloon ja antaa yhteystiedot pyydettäessä suositusten kysymistä varten. Suosittelijoita ei ole pakko laittaa ansioluetteloon, mutta valmistaudu antamaan suosittelijan tiedot pyydettäessä. Suosittelijoita on hyvä olla yleensä kaksi tai kolme.
Muita vinkkejä:
- Ansioluettelo saa olla korkeintaan kahden A4-sivun mittainen!
- Muista päivittää ansioluetteloasi säännöllisesti kun saat lisää kokemusta.
- Muokkaa ansioluetteloa niin, että nostat esiin olennaisia asioita haettavan tehtävän mukaan.
- Jos haluat panostaa ansioluettelon ulkonäköön, kivoja pohjia löytyy ilmaiseksi esimerkiksi Canvasta. Sisältö on silti kaikkein tärkein, joten panosta ensisijaisesti siihen.
- Kannattaa näyttää valmis ansioluettelo jollekulle toiselle, joka voi lukea sen ja antaa sinulle palautetta.