Siirry sisältöön

Voiko vanhempi vaatia muuttamaan toiselle paikkakunnalle? Minkä ikäisen voi, minkä ei?

Vastaajana aikuinen MLL Tampereen yhdistyksestä

Vanhempien huoltovelvollisuus ja vastuu lapsista ulottuu täysi-ikäisyyteen saakka eli 18 ikävuoteen.

Erotilanteissa vanhempien on erittäin tärkeää keskustella keskenään siitä, miten lapsen asuminen vanhempien eron jälkeen järjestetään. Lapsen ajatuksia ja mielipiteitä on ehdottoman tärkeä kuulla, mutta on huolehdittava siitä, ettei vastuuta päätöksestä jätetä lapsen harteille.

Jos vanhempi, joka on ajatellut itsensä lähivanhemmaksi eron jälkeen, on muuttamassa toiselle paikkakunnalle, hänen täytyy kyetä ajattelemaan tilannetta lapsen kannalta ja olla valmis keskustelemaan asiasta toisen vanhemman kanssa. Mitkä kaikki asiat tulisivat muuttumaan lapsen elämässä ja mitä se lapselle merkitsisi? Olisiko lapsen parempi jäädä tuttuun ympäristöön ja asumaan toisen vanhemman kanssa? Aina ennen kuin tehdään päätöksiä paikkakunnalta poismuutosta, olipa muuttava vanhempi sitten lähivanhempi tai lasta tapaava vanhempi, vanhempien täytyisi miettiä ennen kaikkea sitä, miten lapsen ja toisen vanhemman tapaamiset toteutetaan muuton jälkeen.

Olisi hyvä, että vanhemmat keskustelisivat yhdessä lapsen kanssa avoimesti mahdollisesta muuttotilanteesta ennen varsinaisten päätösten tekemistä. Lapsilla ja nuorilla on oikeus ilmaista oma mielipiteensä itseään koskevissa asioissa!

Aiheeseen liittyvät

Back to top