Siirry sisältöön

Vanhempien erosta selviäminen

”Onneksi mulla on ollut mahdollisuus jutella erosta mun vanhempien kanssa. Helpotti tajuta, etten ollut syyllinen vanhempien eroon.”

Vaikka ero tuntuu pitkältä ja rankalta, siitä selviää! Kireän perhetilanteen päättyminen voi olla lopulta kaikille suuri helpotus. Vaikka sopeutuminen vie aikaa, vähitellen elämä tasoittuu ja oma paikka löytyy muuttuneessa perheessä.

Suomessa on paljon eron kokeneita nuoria. Täältä löytyy monia kohtalotovereita, jotka ovat käyneet läpi saman tapahtuman. Silti se ei tee kenenkään erokokemuksia yhtään vähäisemmiksi tai helpommiksi. Erosta jutteleminen toisen saman kokeneen kanssa voi silti helpottaa oloa.

Menneestä luopuminen satuttaa. Voi surra ja ikävöidä menneitä perheen yhteisiä hetkiä. Uusi tilanne vaatii kaikilta totuttelua ja sopeutumista. Elämä on muuttunut monella tapaa. Erosta toipumiseen saattaa kulua jopa vuosia.

Erosta selviäminen on yksilöllistä, toiset pääsevät siitä yli nopeammin kuin toiset. Sinun ei tarvitse olla heti valmis hyväksymään uutta tilannetta. Käy asia läpi omaan tahtiisi.

  • Muista, että vanhempasi eroavat toisistaan, eivät sinusta. Vaikka vanhemmat muuttavat erilleen asumaan, molemmat säilyvät vanhempinasi.
  • Tarvitset aikaa ja tilaa omille ajatuksillesi ja tunteillesi. Anna itsellesi lupa käydä vaikeatkin asiat ja tunteet läpi, vaikka se kestäisi kauankin. Sure, kun surettaa. Raivo, itkukohtaukset ja muut tunteenpurkaukset kertovat omasta pahasta olosta.
  • Mieti, miten olet aiemmin selviytynyt vaikeista tilanteista ja voisitko hyödyntää näitä keinoja nyt.
  • Erosta selviämiseksi on tärkeää saada vanhempien tukea ja ymmärrystä. Vanhempien tarjoama tuki ja rakkaus luovat turvallisuuden tunnetta ja auttavat eteenpäin. Voit myös keskustella heidän kanssaan eroon liittyvistä asioista.
  • Puhu tunteistasi ja vanhempiesi erosta. Kerro lähellä oleville ihmisille, mitä on tapahtunut ja mitä sinulle kuuluu. Vaikeista tunteista puhuminen helpottaa vähitellen oloasi. Silloin asiat eivät jää painamaan sisällesi. Voit puhua tilanteesta myös ammattilaisen kuten koulukuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa.
  • Muista, että tunnemyrskyjä voi tulla vielä vuosienkin päästä. Niitä ei kannata pelästyä, koska ne kuuluvat asiaan. Vanhempien ero on merkittävä muutos elämässä ja sen kuuluukin tuntua joltain.
  • Sinun ei pidä ottaa vastuuta vanhempiesi tai koko perheesi selviytymisestä.
  • Jos olet ottanut liikaa vastuuta perheesi pärjäämisestä tai esimerkiksi kodinhoidosta, juttele asiasta vanhempiesi kanssa ja pyydä asiaan muutosta. Voit puhua asiasta myös jollekin toiselle aikuiselle, esimerkiksi koulun ammattilaiselle.
  • Yritä antaa anteeksi. Anteeksi antamisen ja asioiden hyväksymisen jälkeen voit siirtyä elämässä eteenpäin.

Jossain vaiheessa tulee päiviä, jolloin et enää ajattele vanhempiesi eroa. Voit tehdä omia juttuja, tavata kavereita, käydä koulua ja harrastaa. Lopulta huomaat, että olet selviytynyt ja jättänyt vaikean elämäntilanteen taaksesi.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top