Siirry sisältöön

Eläminen uusperheessä

”Äiti löysi uuden kumppanin aika pian. Raivostuin ekaks, et miten se pystyy. Vähitellen huomasin, että tää uus tyyppi olikin ihan jees. Onneksi.”

Jossain vaiheessa vanhemmat saattavat aloittaa seurustelun ja uuden parisuhteen. Ajatus vanhemman uudesta kumppanista voi tuntua todella oudolta. Uuteen tilanteeseen ja uusiin aikuisiin sopeutuminen vie aikaa. Aina ei välttämättä haluaisi, että vanhemmat löytäisivät uutta kumppania. Ajatuksissa saattaa ennemminkin olla toive siitä, että vanhemmat palaisivat vielä yhteen. Joskus taas se, että vanhempi löytää uuden kumppanin, voi olla helpottava asia.

  • Uuden kumppanin tapaaminen voi tuntua vaikealta. Tilannetta voi vaikeuttaa se, jos vanhempien erosta on kulunut vasta vähän aikaa. On luonnollista, että haluaa surra pettymyksen perheen hajoamisesta ennen uusien asioiden ajattelua. Kun saat sopeutua ajan kanssa uuteen tilanteeseen, uusiin aikuisiin tutustuminen ei välttämättä tunnu enää mahdottomalta.
  • Muutto saman katon alle uuden kumppanin kanssa voi tulla eteen. Aluksi voi tuntua vaikealta se, että perheeseen on tullut uusi aikuinen. Ajan mittaan vanhemman uusi kumppani voi kuitenkin osoittautua ihan mukavaksi ihmiseksi. Saatat huomata tulevasi toimeen hänen kanssaan, jos vain annat hänelle mahdollisuuden.
  • Vanhemman uudella kumppanilla saattaa olla lapsia. Ajatus vieraasta lapsesta omassa kodissa voi tuntua oudolta tai vastenmieliseltä. Tutustuminen ja tottuminen vaatii aikaa ja voi aiheuttaa monenlaisia tunteita. Muista, että he ovat yhtä lailla uudessa ja vaikeassa tilanteessa. Vähitellen voi löytyä yhteinen sävel ja uudet lapset perheessä voivat tuoda rikkautta ja iloa elämään. Ennen saman katon alle muuttamista olisi hyvä ehtiä tutustua heihin rauhassa.
  • Perheen yhteisistä pelisäännöistä on hyvä keskustella yhdessä. Vaikkei äiti- tai isäpuolesi olekaan vanhempasi, on hän perheen toinen aikuinen, jonka tehtävänä on pitää huolta perheen säännöistä. Kerro omat toiveesi perheellesi selkeästi, äläkä keskity vain kertomaan asioita, joista et pidä.
  • Muista, että sinun ei tarvitse ajatella, että vanhemman uusi kumppani korvaisi omaa äitiäsi tai isääsi. Hän on pikemminkin elämässäsi oleva uusi lisäaikuinen.

Aiheeseen liittyvät

Keskustele

Osallistu

Back to top