Siirry sisältöön

Miksi ne eroaa?

Vanhempien eroa voi olla vaikea ymmärtää. Eroavat vanhemmat saattavat kokea mahdottomaksi jatkaa yhteistä elämää ja he toivovat, että voisivat aloittaa toisenlaisen elämän. Eroamisen katsotaan olevan kaikesta kivusta huolimatta parempi ratkaisu kuin yhdessä pysyminen onnettomina.

Vanhempien eron syinä voivat olla useat eri asiat. Toinen vanhemmista voi kokea tulleensa umpikujaan, josta ei ole muuta ulospääsyä kuin ero. Vanhemmat ovat saattaneet etääntyä toisistaan ja kasvaa erilleen. Usein päihteet, uskottomuus, väkivalta, läheisyyden ja rakkauden puute tai erilaiset elämänarvot ja tavoitteet ovat eron syynä. Arvostuksen puute ja epäluottamus voivat myös vaikuttaa eropäätökseen. Vaikka tilannetta kuinka yritettäisiin tasapainottaa ja korjata, siinä ei aina onnistuta.

Joskus ero voi olla kaikkien kannalta paras ratkaisu, vaikkei siltä heti tuntuisikaan. Jos vanhemmat ovat riidelleet jo pitkään tai heidän välinsä ovat olleet tulehtuneet, ero voi olla helpotus kaikille. Vähitellen huomaa, että on mukava olla kotona ilman kireää ja ahdistavaa ilmapiiriä ja saa taas rauhassa keskittyä puuhailemaan omia juttuja.

Vanhempien tulisi jutella lasten kanssa eron syistä ja eron vaikutuksista elämään. Kaikki aikuisten asiat eivät kuitenkaan kuulu lapselle ja vanhempien tulee kertoa eron syistä lapsen parasta ajatellen. Olisi hyvä, jos perheen tilanteesta ja eron jälkeisistä ratkaisuista juteltaisiin yhdessä jo ennen varsinaista eroa. Näin kaikki voisivat valmistautua eroon ja sen jälkeiseen elämään paremmin.

  • Muista, että ero ei ole sinun syytäsi! Ero kyllä koskettaa sinua, koska olet perheenjäsen, mutta et ole siihen syyllinen. Vanhemmat ovat itse rakentaneet parisuhteensa ja ovat myös siitä vastuussa.
  • Pyydä vanhempiasi juttelemaan ja vastaamaan kysymyksiisi. Sinun toipumistasi helpottaa, jos asioista on juteltu avoimesti. Juttelu poistaa myös mahdollisia syyllisyyden tunteitasi, kun vanhempasi kertovat sinulle, ettet ole syypää eroon.
  • Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Eroprosessi on vanhemmille vaikea asia ja se vie heiltä paljon huomiota ja voimia. Mikäli he eivät jaksa omien murheidensa keskellä ottaa sinua riittävästi huomioon ja jutella mieltäsi askarruttavista asioista, kannattaa tilanteesta puhua jonkun ystävän, tutun aikuiseen tai vaikka koulukuraattorin kanssa.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top