Tekoäly
Mitä mieleesi tulee ensimmäisenä, kun kuulet sanan ”tekoäly”? Mietitkö ihmismäistä robottia tai hienoja kuvia luovaa sovellusta? Keskustelu tekoälystä on paljon lisääntynyt viime vuosina, mutta tekoäly ollut arjessamme jo hyvin pitkään.
Alla on muutama esimerkki siitä, miten tekoäly voi jokapäiväisessä elämässäsi näkyä.
- Sosiaalisessa mediassa tekoäly rakentaa sinusta profiilia ja suosittelee julkaisuja, joista voisit olla kiinnostunut.
- Jos pelaat jotain peliä tietokonetta vastaan, on vastassasi jonkinlainen tekoäly. Tekoäly tarkkailee tekemiäsi asioita, ja toimii niiden mukaisesti. Monissa peleissä voi myös valita vaikeustason eli päättää, kuinka nokkelaa tekoälyä vastaan haluaa pelata.
- Tekoälyn kanssa voi keskustella chatissa monissa paikoissa, kuten SnapChatissa tai Chat GPT:ssä. Tekoäly osaa siis vastata kysymyksiin ja tuottaa tekstiä, joka näyttää ihmisen luomalta.
- Myös kuvien ja videoiden tuottaminen onnistuu nykyään tekoälyltä kätevästi. Näitä kuvia voi käyttää myös väärennöksiin. Joku ihminen voidaan esimerkiksi videolla laittaa sanomaan asioita, joita hän ei ole oikeasti sanonut.
Alla kerrotaan hieman siitä, miten tekoäly oikeastaan toimii.
Tekoäly on yleensä suunniteltu tiettyä tehtävää ja tavoitetta varten. Jos tekoälyn tehtävänä on pelata shakkia ihmisiä vastaan, sille on opetettu shakin säännöt ja siirrot, jotka yleensä ovat hyviä shakissa. Jos tekoälyn tehtävänä on suositella ihmisille somessa heitä kiinnostavia videoita, se on opetettu huomaamaan, minkälaiset sisällöt herättävät tietynikäisissä ihmisissä tunteita ja kiinnostusta. Tekoälyyn on siis ohjelmoitu aina sääntöjä, jotka auttavat sitä saavuttamaan tietyn tavoitteen.
Tekoäly on ihmistä nopeampi käsittelemään suuria määriä tietoa. Jos vaikka pyydät tekoälyä luomaan kuvan kissasta, alkaa tekoäly heti etsimään netistä kuvia hakusanalla ”kissa”. Näiden kuvien pohjalta tekoäly luo kuvan, joka on yhdistelmä kaikista sen löytämistä kissojen kuvista. Tekoäly ei siis oikeastaan tiedä, mikä kissa on. Se vain tutkii, minkälaisia kuvia yleensä netissä on nimetty kissoiksi, ja sitten piirtää niitä muistuttavan lopputuloksen.
Tekoälyn käytöstä voi olla paljon hyötyä ja iloa, mutta aihe saattaa herättää myös huolta. Kun tietää muutaman perusasian, on käyttö heti hyödyllisempää ja turvallisempaa. Alla on annettu vinkkejä tekoälyn kokeiluun ja käyttöön.
Tekoälylle ei lähtökohtaisesti kannata kertoa omia yksityisasioita, koska et voi olla varma, miten tätä tietoa käytetään.
Tekoälyltä voi oppia paljon, sillä tekoäly on nopea etsimään tietoa monista lähteistä ja yhdistelemään sitä. Joskus tekoäly on kuitenkin vähän liiankin luova, ja sekoittaa vastauksiin myös satua. Tekoälystä on apua ideoimiseen, mutta muista aina erikseen varmistaa, pitävätkö saamasi vastaukset oikeasti paikkansa.
Tekoäly osaa melko nopeasti luoda hienoja ja tarkkoja kuvia. Jos haluat käyttää tällaisia kuvia vaikka somessa, kannattaa aina kertoa, että ne ovat tekoälyn luomia. Samoin on hyvien tapojen mukaista kertoa, jos julkaisee jossain yhteydessä tekoälyn kirjoittamaa tekstiä.
Kun netissä näkee sisältöä, kannattaa pitää mielessä, että se saattaa joskus olla tekoälyn luomaa. Myös todellisilta näyttävät valokuvat tai videot voivat olla tekoälyn piirtämiä, ja niillä ihmisiä saatetaan johtaa harhaan. Jos jonkin sisällön todenmukaisuus jää mietityttämään, siitä kannattaa keskustella aikuisen kanssa.
Tekoäly ei voi korvata ihmistä, koska se ei ole kovin hyvä arvioimaan vastaustensa todenmukaisuutta. Tekoälyn tuotokset perustuvat netissä yleisimmin esiintyviin lauseisiin tai kuviin, jotka voivat olla myös virheellisiä tai haitallisia.
Tekoäly ei osaa myöskään arvioida, mikä on oikein tai väärin, vaan tähän tarvitaan aina ihmisen harkintaa. Ihmisen kanssa keskustellessa toinen osaa tulkita toisen ilmeitä ja eleitä, mutta tekoälyllä ei ole näihin pääsyä, minkä vuoksi se ei aina myöskään ymmärrä ihmisen tarpeita tai tilannetta.
Tekoäly on silloin parhaimmillaan, kun sitä käytetään ihmisen tukena yhtenä työkaluna muiden joukossa eli niin sanottuna tukiälynä.
Lisää hyviä lähteistä löydät sivun alla olevista linkeistä.
Tekstin on kirjoittanut Mikko Eloholma TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä