Uutiset ahdistaa
Onko maailmalla enää toivoa? Tapahtuuko vain pahoja asioita? Uutisissa ja sosiaalisessa mediassa puhutaan sodista, luonnonkatastrofeista, ilmastonmuutoksesta, pandemiasta, ihmisoikeusrikkomuksista ja muista isoista elämää mullistavista teemoista. Monesti myös kovat uutiset syrjäyttävät pehmeät uutiset. Tällaiset uutiset usein ahdistaa.
Tietoa tuntuu tulevan hankala käsitellä ja ymmärtää. Aiheet saattavat myös nostaa erilaisia tunteita pintaan, jotka saattavat olla uusia tai epämukavia.
Huolta aiheuttavat uutiset saattavat nostaa pintaan vahvojakin tunteita, kuten surua, vihaa, ahdistusta tai epätoivoa. Tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen on tärkeää. Välillä on hyvä pysähtyä ja antaa tilaa omille tunteilleen ja hyväksyä ne. On ihan ok, että joskus huolestuttavia ajatuksia on vaikea päästä karkuun. Usein keskustelu asiasta auttaa. Kun saa puhuttua tunteistaan ja ajatuksistaan, on usein helpompi katsoa netin, uutisten tai sosiaalisen median sisältöjä kriittisestä näkökulmasta.
Jokainen voi julkaista sisältöä sosiaaliseen mediaan tai nettiin. Pohdi onko näkemäsi uutiset ja julkaisut totta? Somessa ja netissä on tärkeää muistaa olla kriittinen ja uskaltaa kyseenalaistaa lukemaansa tietoa. Kaikkeen netissä olevaan tietoon ei kannata luottaa heti, vaan kannattaa pohtia syvemmin – miksi? mitä? Kuka? Uutisoinnin takana voi olla tavoitteena vaikuttaa ajatuksiin, arvoihin ja asenteisiin. Monesti takana saattaa olla myös vallankäyttöä. Pohdi kenen etua uutisella edistetään.
- Onko lukemasi faktaa vai mielipidettä? Somessa iso osa julkaisuista perustuu mielipiteisiin.
- Onko tieto luotettavaa? Kuka on julkaissut tiedon? Onko tieto julkaistu anonyymisti vai nimellä? Onko tiedon lähde löydettävissä?
- Onko uutinen neutraali vai pyritäänkö sillä vaikuttamaan ajatteluusi? Mikä on uutisen tavoite ja näkökulma? Uutisissa pyritään kertomaan tieto neutraalisti ja katsoa tilanteita monesta eri näkökulmasta.
- Näkyykö julkaisussa vain yksi näkökulma? Onko jotain jätetty kertomatta? Onko kyse vallankäytöstä tai markkinointikikasta?
- Onko videota editoitu? Kuvia rajattu? Graafeja muokattu? Muokattujen sisältöjen merkitys muuttuu alkuperäisestä, eikä sisältö ole tällöin luotettavaa.
- Tunnista vihapuhe. Lue lisää vihapuheesta täältä.
- Älä jaa itse tietoa somessa tai netissä, jonka luotettavuutta et ole tarkistanut. Jos et ole varma tiedon luotettavuudesta, niin on parempi jättää se julkaisematta.
Misinformaatio = Tahatonta virheellistä viestintää tai uutisen tai tiedon levittämistä. Henkilö ei tiedä sanoneensa tai kirjoittaneensa virheellisesti.
Disinformaatio = Tarkoituksella vääristeltyä tai harhaanjohtavaa viestintää, uutisen tai muun tiedon levittämistä. Tarkoituksena on aiheuttaa haittaa tai vahinkoa jollekin ihmiselle, yhteisölle tai aatteelle.
Välillä on hyvä ottaa myös etäisyyttä sosiaaliseen mediaan ja uutisiin. Jos uutiset ahdistavat ja vaikuttavat elämääsi, niin muista, että voit aina olla seuraamatta niitä. Omien rajojen ja tunteiden kunnioittaminen ei tee sinusta huonoa ihmistä.
Treenaa itsesi digifit kuntoon!
Medioissa pyörii paljon huolestuttavia aiheita, mutta on muistettava, että aiheiden ja tilanteiden ratkominen on aikuisten vastuulla. Tälläkin hetkellä aikuiset yrittävät parhaansa mukaan ratkoa tilanteita, sillä konfliktien ja sotien laajenemiset eivät ole kenenkään eduksi.
Täytyy myös pitää mielessä, että kaikista uutisista ja somessa pyörivistä asioista huolimatta sodat ja konfliktit ovat vähentyneet. Lisäksi ihmisten hyvinvointi on kohentunut huomattavasti ja näiden teemojen eteen tehdään kovasti töitä, jotta jatkossakin olisi näin.
Kerro peloistasi ja ahdistuksestasi ja huomaa, ettet ole yksin ajatustesi ja tunteittesi kanssa. Moni käy läpi samoja asioita kuin sinä, ja on tärkeää purkaa ajatuksia muiden kanssa. käänny turvallisen aikuisen puoleen, puhu asioista kavereiden kanssa, kirjoita keskustelupalstalle, soita Lasten ja nuorten puhelimeen tai etsi vertaistukea. Jos puhuminen tuntuu vaikealta, niin kokeile viestiä kuvien, piirustuksien, kirjoituksien, musiikin tai liikkumisen avulla.
Lasten ja nuorten puhelin ja chat
Nuortennetin keskustelupalstat
Vaikka tilanne vaikuttaa epätoivoiselta, aina on toivoa ja jotain on tehtävissä. Voit itse vaikuttaa omaan tulevaisuuteesi ja luoda parempaa maailmaa. Miten?
- Tutustu uusiin ihmisiin ja huomaa, ettei kaikilla ole samoja arvoja ja ajattelumalleja, kuin itselläsi. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen. Oppimalla ja hyväksymällä muiden ihmisten erilaisuus on yksi tapa luoda parempaa maailmaa.
- Voit itse vaikuttaa omaan tulevaisuuteesi pienillä jokapäiväisillä teoilla. Autatko vastaantulijaa kadulla? Kierrätätkö roskasi? Teetkö vapaaehtoistyötä? Koitatko keksiä uusia ratkaisuja ongelmiin? Hyvät teot leviävät ja vaikuttavat myös muiden elämään.
Kriisitilanteissa on tärkeää keskittyä oman tavallisen elämän elämiseen. Arki, tutut rutiinit, läheisten tapaaminen, opiskelu ja itselle tärkeät harrastukset tuovat turvaa silloin, kun maailma ympärillä tuntuu turvattomalle. Vaikeissa tilanteissa vastuu ratkaisuista ja tilanteen selvittämisestä on aikuisilla.
Vaikka tilanne tuntuu hankalalle, voit rauhassa iloita myös omassa elämässä olevista hyvistä asioista. Hyvät asiat tuovat sinulle jaksamista ja voimia, ja niitä elämässä tarvitaan.
Keskity siis rauhassa omaan elämään, arkisiin tavallisiin asioihin ja puhu matalalla kynnyksellä lähellä oleville aikuisille mietteistäsi!
Alla olevasta linkistä pääset lukemaan Nuortennetin sisältöjä, jotka tukevat ja rauhoittavat kaiken keskellä. Olet turvassa, vaikka välillä huolettaa.
Tukea tunteiden käsittelyyn ahdistavien uutisten keskellä.
Aiheeseen liittyvät
- Kriittisesti netissä
- Mediataidot kuntoon
- Treenaa lähdekritiikkiä
- Algoritmit suodattavat ja suosittelevat
- Digipaineen vankina
- Tukea sotauutisten käsittelyyn
- Turvassa, vaikka pelottaa
- Mielen hyvinvointi