Siirry sisältöön
Aikuisen kirjoittama juttu

Apua ulkonäköpaineisiin

Oletko koskaan toivonut, että somessa tulisi vastaan enemmän erilaisia tai itsesi näköisiä ihmisiä? Vaikka toisten somekuvat joskus ahdistavat, olet ehkä huomannut, että somesta on vaikea jättäytyä sivuun. Tällä sivulla annetaan tarpeellisia vinkkejä siitä, miten omaa somea ja somenkäyttöä voi viedä positiivisempaan suuntaan.

Somen ulkonäköihanteista ja paineista puhuttaessa on yleistä ehdottaa ratkaisuksi somelakkoa tai älypuhelimella vietetyn ajan vähentämistä. Vaikka etäisyyden ottaminen sosiaaliseen mediaan voi virkistää, aina tauon ottaminen ei tunnu mahdolliselta. Elämä ja kaverisuhteet tapahtuvat osittain somessa, ja käytön rajaaminen voi siksi herättää myös ulkopuolisuuden pelkoa.

Olisiko somea mahdollista käyttää kehotyytyväisyyden kasvattamiseen?


  1. Kouluta omia somekanaviasi suosittelemaan kehopositiivisia tai kauneusihanteita kritisoivia sisältöjä. Etsi, tykkää ja jaa hyvän mielen sisältöjä. Huomaa, että algoritmi alkaa nopeasti ehdottaa lisää vastaavaa materiaalia.
  2. Liity kehopositiivisiin someryhmiin, kuuntele kehopositiivisia podcasteja ja ihastele kehopositiivisuusvaikuttajien napakkaa huumoria.
  3. Pidä huolta medialukutaidoistasi. Taitojaan voi testata esimerkiksi täällä.
  4. Tarkastele omaa kehoasi rauhassa ja turvassa selfieitä ottamalla. Miltä se näyttää eri kulmista? Miten valaistus vaikuttaa kuvaan? Voit aloittaa kuvaamalla niitä kehon osia, joista pidät, ja edetä pikkuhiljaa muihin kehon kohtiin. Kuvia ei tarvitse näyttää kenellekään, vaan ne voivat olla sinun oma juttusi.
  5. Leiki ja testaa kuvanmuokkaustyökaluja ja eri sovellusten filttereitä. Huomioi, mitä kaikkea kuville on mahdollista tehdä. Näin harjaannutat silmääsi kuvamuokkauksille.
  6. Jos ulkonäköön liittyvät ajatukset vievät paljon tilaa, pyydä apua. Vanhemmalle, opettajalle tai muulle luotettavalle aikuiselle puhuminen on hyvä ensimmäinen apu. Muista, että aina voit ottaa yhteyttä MLL:n chattiin, auttavaan puhelimeen tai kirjepalveluun. Et ole tunteidesi kanssa yksin!

Kehopositiivisuus

2010-luvulla somealustoilla levinnyt ajattelutapa, jonka mukaan kaikki kehot ovat yhtä hyviä, riippumatta siitä, minkä kokoisia tai näköisiä ne ovat. Ihmiset ovat luonnostaan erikokoisia ja mallisia.

Kehopuhe

Kaikenlainen puhe, joka kohdistuu kehon ulkomuotoon, kokoon ja painoon. Kehopuhe voi olla niin tiettyjä kehoja ylistävää kuin alistavaakin. Molempien kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi kaverille hyväntahtoisesti lausuttu kommentti laihtumisesta, voi kaverin mielessä kuulostaa siltä, ettei hänen kehonsa ollut ennen laihtumista hyväksyttävä.

Kehorauha

Ihmisen oikeus olla omanlaisensa. Kehorauhaan sisältyy, ettei arvostella toisten kokoa ja ulkonäköä, muttei myöskään esimerkiksi ruokailutottumuksia.


Paitsi media, myös ympärillä olevien ihmisten tapa kommentoida ulkonäköä, jättää jälkensä siihen, mitä pidämme kauniina. Jos joku kommentoi toisen ulkonäköä halventavasti, sinulla on oikeus huomauttaa asiasta. Muista silti, että viime kädessä olet vastuussa vain omista puheistasi. Älä mene mukaan syrjivään kehopuheeseen.

On myös hyvä harjoitella itseen suuntautuvaa, lempeämpää kehopuhetta. Jos huomaat ajattelevasi omasta ulkomuodostasi ikävästi, pysähdy. On todennäköistä, että et kommentoisi parhaan ystäväsi ulkonäköä läheskään yhtä rumasti, kuin miten puhut itsellesi oman pääsi sisällä. Mene peilin eteen tai kaiva puhelimesi kuvagalleria esille. Etsi galleriasta itsestäsi kuva, josta pidät, tai keskity katsomaan peilistä parhaita puoliasi. Kehu itseäsi. Lempeä kehopuhe voi olla alkuun vaikeaa, mutta ajan myötä se muuttuu helpommaksi.

Tekstin on kirjoittanut tutkijatohtori Kaisu Hynnä-Granberg

Lue lisää somen ulkonäkösisällöistä


Millaisia paineita some tai muut mediasisällöt luovat nuorille? Miksi ulkonäköpaineita tulee? Miten paineista voisi puhua avoimesti ja niin, että ne eivät hallitse elämää? Jaksossa vieraana ovat kaksi nuorta ja Nuortennetin työntekijä sosiaalipsykologi Eve-Linda Lassila.


MLL:n Nuorten mediankäytön kyselyn vastaukset kerättiin verkkokyselyllä marraskuun 2023 aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 627 nuorta, jotka olivat iältään 9–22-vuotiaita. Vastaajista valtaosa (83 %) oli kuitenkin 13–17-vuotiaita.

 Monet sosiaalisen median tunnetut henkilöt muokkaavat kuviaan ja saa nuorille ajatuksen että pitää näyttää tietynlaiselta, se antaa väärän kuvan monille ja lisää ulkonäköpaineita.

Sosiaaliseen mediaan liittyvät paineet näkyvät nuorten vastauksissa. Kyselyyn vastanneista nuorista 31 prosenttia kertoo kokeneensa painetta näyttää hyvältä somekuvissa. Nuorista 26,7 prosenttia vastasi, ettei koe minkäänlaisia paineita sosiaaliseen mediaan liittyen. Avoimissa vastauksissa nuoret pohtivat, että sosiaalisen median sisältöihin tulee osata suhtautua kriittisesti, jotta voi välttyä esimerkiksi sosiaalisen median luomilta ulkonäköpaineilta.


Euroopan unionin osarahoittama -logo

MLL Nuortennetin ylläpito

Mitä mieleesi tulee ensimmäisenä, kun kuulet sanat somen ulkonäkösisällöt? Hiipiikö ajatuksiisi innostusta ja iloa vai alemmuudentunteita ja voimattomuutta? Koetko sä ulkonäköpaineita somen takia? Miten paineet näkyy sun arjessa? Miten sä olet muuttanut somen inspiraation lähteeksi?

Aloitetaan tärkeä keskustelu!

Terveisin MLL Nuortennetin ylläpito

Dreamer✨️🧿💋

No siis jos puhutaan ulkonäköpaineista, niin mulle tulee melkeen päällimmäisenä mieleen et se pääosin johtuu somesta

Mut jos vaik jossai pinterestis on sellanen keho minkä haluisin/mikä näyttää kivalta niin no
Ei se nyt mitää sellasii paineita oo aiheuttanu et vertailisin itteäni niihin mut kyl se on mun käsitystä kehosta muuttanu
Positiivisesti ja negatiivisesti

Eli ei mulle ainakaa oo tullu mitää kovin suurii ulkonäköpaineita somen takia
Mut kyl kouluki ja ympäristö vaikuttaa

Ja kyl somesta saa inspiraatiotaki näihin asioihin liittyen
Ja rohkaisua jos on jotai sellasii videoit mis on et kaikki on täydellisii sellasena mitä on

Ja se on totta! SÄ olet täydellinen just tollasena🫵🏻

PieniKukka🌻🌼

Some ei mua paljon haittaa mutta onhan se vähän ärsyttävää miten kaikilla on semmonen täydellinen sileä iho ja sit mulla on kauheesti aknea….

THE one baddie

Vitsin hyvä kysymys. Mun pahimmat ulkonäköpaineet tuli vertaillusta ikäisiini luokkalaisiini, eniten juuri kavereihini. Tää oli jo nuorenpanakin.
Mutta kyllä niitä on tullut vuosien varrelta myös netistä, näki jotain tyyppejä ja ajatteli ettei koskaan tuu näyttää noin hienolta. Vieläkin tulee näitä mieleen.
Kyllä netissä silti on joitain keho positiivisyys sisällön tuottajiakin, joita löysin, ja jotka loi myös itsevarmuutta.
Pinterestistä joskus tulee jotain ”miten saada paremmat reidet kahdessa viikossa” juttuja, jotka sattuu, mutta oon opetellut että vaan skippaan ne, varsinkin kun nekin on yleensä valetta. Pinterestistä löytyy silti myös hyvääkin asioihin liittyen.

Miten paineet näkyy mun arjessa? Siinäpä se, ei muut sitä nää, joten ei ne oo niin selviä. Mutta mä ite tietenkin huomaan. En oikeen osaa selittää miten.
Oon ihan vitsin empaattinen, joten saatan huomata ihmisistä asioita, mitä ne ei itekkään vielä sillon oo välttämättä huomannut. Ja myös huomaan asioita, mitä ne yrittää salata. Justiinsa esimerkiksi ulkonäköpaineita mä huomaan helposti. Sillon teen tehtäväksi kehua ja lohduttaa niitä, mutta en silleen että ne tajuis että mä huomasin. Koska jos joku tajuis sen minusta, en haluis ottaa sitä esille.

Hyvää elämää ihmiset.

Dreamer✨️🧿💋

Mut se on kans hyvä et monet antaa somes vinkkei esim just akneen tai miten saada hiukset näyttää paremmalta yms

LappiV

Keho

Pro tyttö👌🤠😎

No ainakin mulla ei oo mitään sellasta TOSI isoja ulkonäköpaineita, ku ei mul oo mitää sellasii tik tokkii tai pinterestii mut koulussa on paljon ja snp mulla on ja sielläkin on kaikkee nii joo……

Evara

Somessa toimii tämmönen henkilö nimeltä Spencer Barbosa, joka auttoi itseäni rakastamaan ja hyväksymään itseni ja oman kehoni. Milestäni somessa on paljon ulkonäköpaineita aiheuttavia asioita, mutta on myös henkilöitä, jotka opettavat sinua rakastamaan itseäsi ja tekevät sinut itsevarmemmaksi.🩷

Vastaa aiheeseen: Ulkonäköpaineiden vai kehopositiivisuuden some?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top