Apua ulkonäköpaineisiin
Oletko koskaan toivonut, että somessa tulisi vastaan enemmän erilaisia tai itsesi näköisiä ihmisiä? Vaikka toisten somekuvat joskus ahdistavat, olet ehkä huomannut, että somesta on vaikea jättäytyä sivuun. Tällä sivulla annetaan tarpeellisia vinkkejä siitä, miten omaa somea ja somenkäyttöä voi viedä positiivisempaan suuntaan.
Somen ulkonäköihanteista ja paineista puhuttaessa on yleistä ehdottaa ratkaisuksi somelakkoa tai älypuhelimella vietetyn ajan vähentämistä. Vaikka etäisyyden ottaminen sosiaaliseen mediaan voi virkistää, aina tauon ottaminen ei tunnu mahdolliselta. Elämä ja kaverisuhteet tapahtuvat osittain somessa, ja käytön rajaaminen voi siksi herättää myös ulkopuolisuuden pelkoa.
Olisiko somea mahdollista käyttää kehotyytyväisyyden kasvattamiseen?
- Kouluta omia somekanaviasi suosittelemaan kehopositiivisia tai kauneusihanteita kritisoivia sisältöjä. Etsi, tykkää ja jaa hyvän mielen sisältöjä. Huomaa, että algoritmi alkaa nopeasti ehdottaa lisää vastaavaa materiaalia.
- Liity kehopositiivisiin someryhmiin, kuuntele kehopositiivisia podcasteja ja ihastele kehopositiivisuusvaikuttajien napakkaa huumoria.
- Pidä huolta medialukutaidoistasi. Taitojaan voi testata esimerkiksi täällä.
- Tarkastele omaa kehoasi rauhassa ja turvassa selfieitä ottamalla. Miltä se näyttää eri kulmista? Miten valaistus vaikuttaa kuvaan? Voit aloittaa kuvaamalla niitä kehon osia, joista pidät, ja edetä pikkuhiljaa muihin kehon kohtiin. Kuvia ei tarvitse näyttää kenellekään, vaan ne voivat olla sinun oma juttusi.
- Leiki ja testaa kuvanmuokkaustyökaluja ja eri sovellusten filttereitä. Huomioi, mitä kaikkea kuville on mahdollista tehdä. Näin harjaannutat silmääsi kuvamuokkauksille.
- Jos ulkonäköön liittyvät ajatukset vievät paljon tilaa, pyydä apua. Vanhemmalle, opettajalle tai muulle luotettavalle aikuiselle puhuminen on hyvä ensimmäinen apu. Muista, että aina voit ottaa yhteyttä MLL:n chattiin, auttavaan puhelimeen tai kirjepalveluun. Et ole tunteidesi kanssa yksin!
Kehopositiivisuus
2010-luvulla somealustoilla levinnyt ajattelutapa, jonka mukaan kaikki kehot ovat yhtä hyviä, riippumatta siitä, minkä kokoisia tai näköisiä ne ovat. Ihmiset ovat luonnostaan erikokoisia ja mallisia.
Kehopuhe
Kaikenlainen puhe, joka kohdistuu kehon ulkomuotoon, kokoon ja painoon. Kehopuhe voi olla niin tiettyjä kehoja ylistävää kuin alistavaakin. Molempien kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi kaverille hyväntahtoisesti lausuttu kommentti laihtumisesta, voi kaverin mielessä kuulostaa siltä, ettei hänen kehonsa ollut ennen laihtumista hyväksyttävä.
Kehorauha
Ihmisen oikeus olla omanlaisensa. Kehorauhaan sisältyy, ettei arvostella toisten kokoa ja ulkonäköä, muttei myöskään esimerkiksi ruokailutottumuksia.
Paitsi media, myös ympärillä olevien ihmisten tapa kommentoida ulkonäköä, jättää jälkensä siihen, mitä pidämme kauniina. Jos joku kommentoi toisen ulkonäköä halventavasti, sinulla on oikeus huomauttaa asiasta. Muista silti, että viime kädessä olet vastuussa vain omista puheistasi. Älä mene mukaan syrjivään kehopuheeseen.
On myös hyvä harjoitella itseen suuntautuvaa, lempeämpää kehopuhetta. Jos huomaat ajattelevasi omasta ulkomuodostasi ikävästi, pysähdy. On todennäköistä, että et kommentoisi parhaan ystäväsi ulkonäköä läheskään yhtä rumasti, kuin miten puhut itsellesi oman pääsi sisällä. Mene peilin eteen tai kaiva puhelimesi kuvagalleria esille. Etsi galleriasta itsestäsi kuva, josta pidät, tai keskity katsomaan peilistä parhaita puoliasi. Kehu itseäsi. Lempeä kehopuhe voi olla alkuun vaikeaa, mutta ajan myötä se muuttuu helpommaksi.
Tekstin on kirjoittanut tutkijatohtori Kaisu Hynnä-Granberg
Lue lisää somen ulkonäkösisällöistä
Millaisia paineita some tai muut mediasisällöt luovat nuorille? Miksi ulkonäköpaineita tulee? Miten paineista voisi puhua avoimesti ja niin, että ne eivät hallitse elämää? Jaksossa vieraana ovat kaksi nuorta ja Nuortennetin työntekijä sosiaalipsykologi Eve-Linda Lassila.
MLL:n Nuorten mediankäytön kyselyn vastaukset kerättiin verkkokyselyllä marraskuun 2023 aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 627 nuorta, jotka olivat iältään 9–22-vuotiaita. Vastaajista valtaosa (83 %) oli kuitenkin 13–17-vuotiaita.
Monet sosiaalisen median tunnetut henkilöt muokkaavat kuviaan ja saa nuorille ajatuksen että pitää näyttää tietynlaiselta, se antaa väärän kuvan monille ja lisää ulkonäköpaineita.
Sosiaaliseen mediaan liittyvät paineet näkyvät nuorten vastauksissa. Kyselyyn vastanneista nuorista 31 prosenttia kertoo kokeneensa painetta näyttää hyvältä somekuvissa. Nuorista 26,7 prosenttia vastasi, ettei koe minkäänlaisia paineita sosiaaliseen mediaan liittyen. Avoimissa vastauksissa nuoret pohtivat, että sosiaalisen median sisältöihin tulee osata suhtautua kriittisesti, jotta voi välttyä esimerkiksi sosiaalisen median luomilta ulkonäköpaineilta.
Aiheeseen liittyvät
Apua ja tukea
- Älä jää ajatustesi kanssa yksin! Ota yhteyttä ilmaiseksi ja nimettömästi
- Tule juttelemaan muiden nuorten kanssa