Somen ulkonäkösisällöt
Mitä mieleesi tulee ensimmäisenä, kun kuulet sanat some ja ulkonäkö? Hiipiikö ajatuksiisi innostusta vai voimattomuutta? Miten somen ulkonäkösisältöjä voisi ajatella eri vinkkelistä? Siitä tiedät lisää, kun luet tältä sivulta.
Get ready with me. Outfit of the day. Glow up. Color analysis. Mewing. Make up blindness. Sosiaalinen media ja sen sovellukset ovat pullollaan erilaisia ulkonäköön liittyviä trendejä ja vinkkejä. Usein sisältöjä selatessa tietää itsekin, että kuvien katselu saattaa nostaa pintaan epävarmuuksia ja riittämättömyyden tunteita. Samalla meikkivinkit, shopping haulit ja keskivartalotreenivideot vetävät kuitenkin puoleensa kuin hunajapurkki nallea.
Miksi somekuvat kiinnostavat ja ahdistavat samaan aikaan?
Elämme visuaalisessa eli kuviin perustuvassa kulttuurissa, jolle on ominaista niin kuvien suuri määrä kuin sekin, että ihmisen oletetaan viestivän itsestään visuaalisesti. Erityisesti länsimaisissa kulttuureissa ulkonäön on ajateltu kertovan persoonasta. Jos henkilö on kaunis tai komea, hänen oletetaan lähes automaattisesti olevan luotettava, ahkera, terve ja onnellinen. Samalla digitaalisten medioiden arkipäiväistyminen on tuonut mukanaan odotuksia somekuvien jakamisesta. Jos henkilöstä ei löydy lainkaan kuvia somesta, se voi tuntua epäilyttävältä.
Ei siis ihme, että somen ulkonäkösisällöt ja kauneus ylipäätään kiinnostaa monia. Kukapa ei haluaisi tulla kuvailluksi luotettavaksi, ahkeraksi tai ei-epäilyttäväksi.
Vaikka muoti- ja ulkonäkösisältöjen on joskus väitetty kiinnostavan lähinnä tyttöjä, some tarjoaa myös pojille runsaasti ulkonäkömalleja ja inspiraatiota. Myös muunsukupuolisille ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille somekuvat ovat tärkeitä identiteetin rakennuspalikoita. Somekuvat voivat näyttää, millaiset tyylit ja olemisen tavat ovat tavoiteltavia, mutta myös, millaisia kehoja ylipäätään on olemassa.
Samalla kun kuvia katsomalla voi tuntea olevansa osa jotain hohdokasta, kuvamaailma voi ruokkia epävarmuuksia omasta kehosta ja ulkonäöstä. Koulussa tai kadulla tuskin kehtaisimme jäädä kovin pitkäksi aikaa tuijottamaan ohikulkijan pyykkilautavatsaa tai jykevää leukaa. Somessa siihenkin on mahdollisuus. Joskus ihaileva tuijottaminen vaihtuu vertailuksi. Oma keho saattaa alkaa näyttää huonommalta, kun sen asettaa vastakkain somekuvan tarkasti asetellun, valaistun ja rajatun kehon kanssa.
Moni tietää, että älypuhelimella kuvia on helppo muokata ja ”parannella”. Tiedämme myös, että vain harva jakaa somessa kuvia niistä hetkistä, kun pötköttää sohvalla tukka rasvaisena. Tämä ei silti välttämättä poista sitä tunnetta, että olisi ihana näyttää siltä kuin ne kaikkein kauneimmat Instagram-kuvat.
Tuollaisina hetkinä on hyvä pitää mielessä, että ihailtu somevaikuttaja ja hänen kuvansakin edustavat todennäköisesti vain juuri tämän hetken trendejä. Siinä missä etuhampaiden välissä olevaa rakoa pidettiin pitkään hammaslääkärikäyntiä vaativana juttuna, 2019 kaikki halusivat trendikkään hammasraon. Trendit tulevat ja menevät. Ehkä huomenna juuri sinun vartalotyyppisi, hiuksesi tai huultenmallisi ovat muodin aallonharjalla.
Tekstin on kirjoittanut tutkijatohtori Kaisu Hynnä-Granberg
Lue vinkit kehopositiivisempaan someen
Esimerkiksi erilaiset somen esiin nostamat kauneusihanteet voivat olla iso riskitekijä nuoren psyykkiselle terveydelle, koska nuoret ovat tyypillisesti alttiita vertailemaan itseään muihin ja yrittämään olla osa ”massaa
MLL:n Nuorten mediankäytön kyselyn vastaukset kerättiin verkkokyselyllä marraskuun 2023 aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 627 nuorta, jotka olivat iältään 9–22-vuotiaita. Vastaajista valtaosa (83 %) oli kuitenkin 13–17-vuotiaita.
Sosiaaliseen mediaan liittyvät paineet näkyvät nuorten vastauksissa. Kyselyyn vastanneista nuorista 31 prosenttia kertoo kokeneensa painetta näyttää hyvältä somekuvissa. Nuorista 26,7 prosenttia vastasi, ettei koe minkäänlaisia paineita sosiaaliseen mediaan liittyen. Avoimissa vastauksissa nuoret pohtivat, että sosiaalisen median sisältöihin tulee osata suhtautua kriittisesti, jotta voi välttyä esimerkiksi sosiaalisen median luomilta ulkonäköpaineilta.
Aiheeseen liittyvät
Apua ja tukea
- Älä jaa ajatustesi kanssa yksin! Ota yhteyttä ilmaiseksi ja nimettömästi
- Tule juttelemaan muiden nuorten kanssa