Miksi nukkuminen on tärkeää?
Ihminen käyttää elämästään keskimäärin nukkumiseen jopa kolmanneksen ja näkee noin 100 000 unta. Mutta miksi? Minkä takia ihmiselle on elintärkeää nukkua?
Nukkumisen merkitykselle ei ole vieläkään tieteellisesti yhtä määritelmää, koska unien tutkiminen on hyvin vaikeaa.
Tiedämme kuitenkin, että nukkumisen aikana aivot palautuu rasituksesta. Riittävällä säännöllisellä unella on positiivisia vaikutuksia esimerkiksi muistiin, ongelmanratkaisemiseen, oppimiseen, luovuuteen ja mielialaan. Nukkuminen koostuu eri univaiheista. Kaksi eniten tutkittua vaiheita on REM-uni, joka on aktiivista ja NREM-uni joka on vähemmän aktiivista. REM-unen aikana silmät liikkuvat nopeasti silmäluomien alla ja silloin nähdään eniten juonellisia unia. NREM-unen aikana erilaiset päivän aikana kertyneet kuona-aineet ja muut huuhtoutuu aivoista pois. Tämän ansiosta nukkumisen jälkeen olemme taas virkeitä ja valmiita uuteen päivään.
Riittävän pitkän ja hyvälaatuisen unen jälkeen yleensä viimeistään tunnissa pitäisi olon olla levännyt ja virkeä. Jos vielä sen jälkeen väsyttää saattaa syynä olla viivästynyt unirytmi, jolloin aivot luulevat, että kello on paljon vähemmän mitä todellisuudessa.
Huonolaatuinen uni saaattaa johtua esimerkiksi stressistä tai ahdistuksesta, uni on katkonaista ja REM-unta ei tule riittävästi. Usein nukkumaan meno siirtyy ja siirtyy, kun esimerkiksi sosiaalisiin medioihin ja tv sarjoihin huomaamatta uppoutuu. Tiesitkö muuten, että ihminen on ainoa nisäkäs, joka tietoisesti venyttää nukkumaan menemistä. Muut nisäkkäät luottavat enemmän kehon antamiin viesteihin ja muodostavat unirytmin sen mukaiseksi.
Unien näkemisen merkityksestä tutkijoilla on useita eri teorioita, mutta moni on sitä mieltä että sillä on monenlaisia tärkeitä tehtäviä. Teorioiden mukaan unet parantaa mustia ja ongelmanratkaisua ja moni onkin keksinyt uusia idoita, keksintöjä tai taideteoksia unen aikana. Unet suojelee ja ylläpitää ihmisen mielenterveyttä.