Siirry sisältöön

Vinkkejä ujoihin hetkiin

Ujouden ja jännityksen tunteiden ollessa voimakkaita, niiden voittamisen voi aloittaa pienin askelin. Tervehdi bussikuskia, kaupan kassaa, naapuria, tuttua kaveria koulun käytävällä, sano muutama sana kaveriporukan juttuun. Kun se sujuu, voit keksiä itsellesi lisää pieniä uusia haasteita, joita toteutat. On tärkeää antaa itselleen välillä kiitosta ja hyvää palautetta jo siitä, että yrittää. Pienten tavoitteiden toteutuessa ja tilanteiden tullessa tutuksi ja sujuviksi itseluottamus kasvaa.

Monet ujouden tunteita kokevilla voi olla hankaluuksia saada kavereita. Uusia tai vieraampia ihmisiä kohdatessa, esimerkiksi koulussa tai harrastuksessa, kannattaa aloittaa katsomalla silmiin, hieman hymyillä ja tervehtiä. Silmiin katsomisella ja tervehtimisellä osoitat olevasi kiinnostunut ja halukas olemaan seurassa. Toisaalta myös muiden voi olla helpompi lähestyä sinua, kun jonkinlainen kontakti on luotu. Katseella ja hymyllä on iso voima.

On hyvä muistaa, että kaikki ihmiset jännittävät joidenkin ihmisten tapaamista tai seuraa.

Tilanteissa, joissa täytyy jutella, voi rauhassa odottaa millä tavalla toinen lähestyy tai mitä hän kysyy. Ja voi vastata rauhassa. Voi myös miettiä valmiiksi joitakin yleisiä jutteluaiheita, joilla pääsee helposti alkuun. Tällaisia yleisiä kysymyksiä ja jutun aiheita on esimerkiksi koulun aineet ja tapahtumat tai harrastukset: “Miten äikän koe meni?”, “Millaiset korisharkat oli?”, “Mitä tykkäät tehdä?”. Muita turvallisia puheenaiheita löytyy esimerkiksi päivien tapahtumista (”mitä mieltä olet aamun tilaisuudesta”, ”millainen viikonloppu sinulla oli”), ajankohtaisista asioista. Joskus myös pieni aito kehu vaikka toisen korusta voi saada aikaan puhetta ja murtaa jään.

Kertomalla omasta ujoudesta tai jännittämisestä luotettavalle läheiselle, esimerkiksi kaverille tai aikuiselle, joka voisi olla tukena, usein helpottaa omaa oloa. Esimerkiksi kotona voi pyytää aikuista tueksi jännittävien asioiden hoitamiseen. Koulussa voi olla kavereiden läheisyydessä, ja kaveria voi kysyä suoraan apuun itselle uuteen ja jännittävään tilanteeseen. Useimmat ihmiset haluavat kyllä auttaa, jos tietävät milloin ja mihin heitä tarvitaan.

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Osallistu

Back to top